H

N

K

B

o

r

o

v

o

Naslovna
HNK Borovo
Rezultati
Borovo naselje
Nogomet
       Nogomet u Hrvatskoj
           Grbovi klubova
       Utakmice reprezentacije
           Snimke utakmica
           Popis igrača
           Popis strijelaca
           Popis izbornika
Memorijal Blago Zadro

Putokazi.net

Nogometni izrazi

Akcija,
smi歭jeno ili spontano izveden čin, individualno ili grupno izvedeno djelovanje igrača u okviru određenog sustava igre.

Amblem,
znak, grb, simbol, oznaka pripadnosti nekom klubu, 歱ortskoj organizaciji ili nacionalnoj reprezentaciji. Amblem je izvezen ili tiskan na tkanini odnosno prikladnom materijalu, a nosi se na dresu, majici, trenirci, te kao ukras na odjeći, kravati, kapi i sl.

Amortizacija lopte,
postupno smirivanje lopte; popularni naziv '歵opanje'. Izvodi se dijelom tijela (nogom, natkoljenicom, prsima, glavom i sl.) tako da lopta ostane u posjedu odnosno pod kontrolom igrača. Izvodi se po zemlji ili u zraku, sinkroniziranim pribli瀉vanjem dijelova tijela ususret lopti, mekim dodirom lopte i povlačenjem dijela tijela unatrag.

Aut,
(engl. out)
1. Uobičajeni izraz za uzdu瀗e crte igrali歵a te za prostor izvan granične uzdu瀗e crte igrali歵a.
2. Prijekid igre kad cijela lopta prijeđe uzdu瀗u crtu igrali歵a, bilo po tlu ili zrakom, a nakon čega se lopta ubacuje u igru s mjesta gdje je pre歭a uzdu瀗u crtu, protiv momčadi igrača koji je posljednji dirnuo loptu.

Autogol,
pogodak postignut u vlastita vrata. Autogol je nenamjerno (nogom, glavom, rukom ili drugim dijelom tijela) ubačena lopta u vlastita vrata, 歵o donosi pogodak protivničkoj momčadi.

Biranje strana,
odvija se na sredi歵u igrali歵a u prisutnosti sudca i obaju kapetana momčadi. U pravilu sudac baca novčić, a momčad koja dobije 瀌rijeb odlučuje koja će vrata napadati u prvom poluvrjemenu utakmice, a druga momčad izvodi početni udarac. U drugom poluvrjemenu nakon promjene strana početni udarac izvodi momčad koja je dobila 瀌rijeb.

Bočni igrač,
u suvremenim sustavima igre igrač koji u obrani obavlja ulogu biv歟ga lijevog ili desnog braniča, a u napadu obavlja ulogu nekada歯jega lijevoga ili desnoga krilnog napadača. Najtipičniji je bočni igrač u sustavu igre 1–3𤃀, gdje u srednjoj liniji djeluje lijevi bočni igrač, lijevi vezni igrač, srednji vezni igrač, desni vezni igrač i desni bočni igrač.

Bodovanje,
sustav dodjeljivanja bodova koji određuje redoslijed natjecanja. Obično se suparnici međusobno susreću u utakmicama istog ranga dvostrukim bod-sustavom. Redoslijed parova u pojedinim kolima određuje se na osnovi 瀌rijebanih brojeva i Bergerovih tablica, a redoslijed momčadi dobiva se prema broju osvojenih bodova. Momčad za pobjedu dobiva tri boda, a kod nerije歟noga ishoda svaka momčad osvaja po jedan bod. Momčad koja izgubi utakmicu ne osvaja nijedan bod. Na kraju natjecanja utvrđuje se konačni poredak momčadi prema ukupno osvojenom broju bodova. Takav sustav bodovanja primjenjuje se od 1995. godine, a dotad se za pobjedu dobivalo dva boda, a za nerije歟n ishod jedan bod.

Boksanje lopte,
tehnički element igre, odbijanje lopte 歛kama, primjenjuje ga vratar u kaznenom prostoru. Boksanje lopte mo瀍 se izvoditi dvjema 歛kama ili jednom 歛kom i prete瀗o u skoku.

Branič, (bek)
igrač zadnje linije obrane u kojoj se mogu nalaziti 3, 4 ili 5 igrača. Npr. u sustavu 1𣯖2 djeluju u zadnjoj liniji: lijevi branič, lijevi sredi歯ji branič, desni sredi歯ji branič i desni branič. U suvremenoj igri braniči se u fazi napada često transformiraju u vezne igrače i napadače. U prija歯jim sustavima igre branič se nazivao i bekom (engl. back).

Brazilski sustav,
sustav igre koji se pojavio na SP-u u 妚icarskoj 1954. godine, a primjenjivale su ga ju瀗oameričke momčadi, osobito reprezentacija Brazila. Osnovni raspored igrača je u formaciji 1𣯔4; četiri braniča isprijed vratara djelovala su zonski, dva pomagača nalazila su se u sredini igrali歵a, a isprijed njih bila su četiri napadača. Jedan od napadača povlačio se i pomagao pomagačima. Najčeće su se koristila duga dijagonalna dodavanja napadačima i napad po krilnim pozicijama.

Brisovnica,
potvrda kojom nadle瀗o tijelo 瀠panijskoga nogometnog saveza za registraciju klubova i igrača potvrđuje da je nekom igraču, na osnovi valjane dokumentacije kluba (ispisnica, raskid ugovora, rje歟nje arbitra瀍 HNS-a), prestalo članstvo u njegovu dosada歯jem klubu i da je brisan iz registra članova dotičnoga 瀠panijskoga nogometnog saveza. Na osnovi izdane brisovnice igrač nema smetnji pri registraciji za klub u drugome 瀠panijskom nogometnom savezu ili inozemstvu. Za prijelaz igrača iz kluba u klub istoga 瀠panijskoga nogometnog saveza nije potrebna brisovnica.

Brojevi na dresovima,
brojevi koje igrači nose na poleđini svojih dresova za trajanja utakmice i koji se moraju slagati s brojevima na popisu igrača u zapisniku utakmice. Moraju biti vidljivi, veličine 20x30x5 cm. Ako su majice igrača prugaste ili 歛rene, brojevi moraju biti na jednobojnoj podlozi. U pravilu je propozicijama natjecanja predviđeno da brojevi na dresovima budu od 1 do 30.

B selekcija,
izabrana vrsta koju ne čine najkvalitetniji igrači. Često je sastavljena od igrača najkvalitetnije nacionalne lige u nedostatku mogućnosti okupljanja najboljih igrača. Najčeće predstavlja nacionalnu reprezentaciju u prijateljskim i trening utakmicama.

Bunker
(engl.), naziv za vrstu zonske obrane momčadi koja se uglavnom brani. U fazi obrane braniči i pomagači, pa i dio napadača, povlače se u obrambenu formaciju u prostor od 2030 m ispred vlastitih vrata. Tako zgusnuta obrana (78 igrača u zoni) onemogućuje djelovanje protivničkim napadačima, ali istodobno smanjuje mogućnost vlastitoga napada.

Centar,
(lat.), sredina igrali歵a odakle počinje igra. Nalazi se točno na polovici sredi歯je crte nogometnoga igrali歵a i oko njega je označen sredi歯ji krug polumjera 9.15 m, odn. 10 jarda, a na igrali歵u za mali nogomet označen je oko centra sredi歯ji krug polumjera 3 m.

Centarfor (vođa navale)
(engl. centre forward), srednji napadač, igrač u sredini navalnoga reda kojemu je osnovni zadatak postizati pogotke. Najtipičniji centarfor djelovao je u sustavima WM i 1𣯕3. I danas najizbočenijega igrača u sredini terena mnogi zovu centarforom, no to nije isti tip igrača.

Centarhalf
(engl.), zadnji sredi歯ji igrač obrane. Najtipičniji centarhalf igrao je u WW-sustavu (lijevi half, centarhalf, desni half) i WM-sustavu gdje su u zadnjoj liniji igrali lijevi bek, centarhalf i desni bek. I danas je za zadnjega obrambenog igrača u uporabi naziv centarhalf iako je primjereniji naziv korektor obrane.

Centar歶t,
ubacivanje lopte s bočne pozicije terena u zonu udarca na vrata u zavr歯ici napada. Lopta se mo瀍 uputiti po podlozi i zrakom, dijagonalno naprijed paralelno s polo瀉jem suigrača i dijagonalno unatrag. U suvremenoj igri najvi歟 se koriste paralelni ubačaji s efeom.

Crveni karton,
znak kojim sudac jasno i vidljivo upozorava da je iz igre isključio nekog igrača. Osim crvenim kartonom, sudac mo瀍 od trenutka kad uđe u igrali歵e (pod tim pojmom razumijevaju se teren za igru, svlačionice i druge prostorije u krugu igrali歵a), ovisno o te瀒ni prekr歛ja (ne歱ortsko pona歛nje, vrijeđanje ili sl.), zabraniti igraču koji je prekr歛j počinio sudjelovanje u igri. Sudac mo瀍 pokazati crveni karton odnosno odstraniti sa slu瀊ene klupe svaku osobu koja učini te瀒 prekr歛j.

Čistač,(libero),
zadnji obrambeni igrač koji djeluje kao korektor obrane. Obrana sa čistačem je kombinirana obrana gdje čistač igra zonski, a ostali igrači čovjek na čovjeka. Postoji nekoliko vrsta čistača kao 歵o su klasični čistač koji je stalno iza zadnje linije obrane, i moderni čistač, koji ulazi u zadnju liniju obrane a u fazi napada često se pretvara u veznog igrača. Čistača u nekim europskim zemljama nazivaju liberom.

Čisto vrijeme,
vrijeme dok je lopta u igri. Mjeri se samo u malom nogometu, gdje je pravilima određeno trajanje utakmice 2x20 minuta. Sat (kronometar) kojim se mjeri vrijeme trajanja igre zaustavlja se pri svakom prijekidu igre i pu歵a u pogon nakon svakog nastavka igre. Osoba koja rukuje satom zove se mjeritelj vrjemena.

Derbi,
(engl.), va瀗a i odlučujuća 歱ortska utakmica za koju vlada osobito zanimanje. Derbi je susret najboljih momčadi, odnosno susret gradskih ili lokalnih suparnika. Takvi nastupi momčadi zbog tradicionalnoga suparni歵va privlače posebno zanimanje gledatelja (npr. susreti River Plate i Boca Juniorsa u Argentini, Milana i Intera u Italiji, Manchester Utd.-a i Manchester City-ja u Engleskoj, Crvene zvezde i Partizana u Srbiji, Olympiakosa i Panathinaikosa u Grčkoj, Fenerbahčea i Galatasaraya u Turskoj, Rela Madrida i Barcelone u 妏anjolskoj, Celtica i Rangersa u 妅otskoj ili Dinama i Hajduka u Hrvatskoj i dr.). Pojam je preuzet iz konjičkoga 歱orta, a izvorno je bio naziv jedne od najpoznatijih utrka koja se odr瀉va na hipodromu Epson Downs u engl. grofoviji Surrey. Datira iz 1780. godine, a nazvana je prema inicijatoru, 12. po redu grofu Derbyju.

Dijagonala,
(grč.), kosi smjer upućivanja lopti pri dodavanju ili centar歶tu, kao i pravac postavljanja i kretanja igrača bez lopte u cilju otkrivanja. Također, naziv za loptu koja je upućena u takvu smjeru.

Disciplinska kazna,
sankcija ili mjera koju izriče nadle瀗o tijelo (disciplinska komisija, disciplinski stegovni povjerenik) zbog povrede pravila nogometne igre i 歱ort. pona歛nja, zbog ru歟nja discipline na bilo koji način ili naru歛vanja ugleda nogometa. Disciplinske kazne jesu: ukor, novčana kazna, zabrana igranja na određeno vrijeme, zabrana igranja određenoga broja utakmica, isključenje iz kluba, isključenje iz nogometne organizacije, smjenjivanje s funkcije, zabrana igranja utakmica na određenom igrali歵u ili području, oduzimanje bodova, negativni bodovi, vraćanje u ni瀒 stupanj natjecanja. Disciplinska kazna mo瀍 se izreći: osnovnim nogometnim i stručnim organizacijama, klubovima, udrugama, savezima, te drugim njihovim organizacijama i tijelima, igračima, igračicama, sucima, trenerima i ostalim 歱ortsim djelatnicima.

Disciplinski prekr歛j,
povreda pravila nogometne igre prije, za vrijeme i po zavr歟tku natjecanja odn. utakmice, te povreda odn. kr歟nje kodeksa o pona歛nju svih sudionika i djelatnika u nogometnoj organizaciji. Tko namjerno ili iz nehata učini disciplinski prekr歛j utvrđen Disciplinskim pravilnikom HNS-a i drugim propisima HNS-a, bit će ka瀗jen po odredbama Disciplinskog pravilnika HNS-a. Prekr歩telj iz nehata mo瀍 biti bla瀍 ka瀗jen. Prekr歛ji u poku歛ju ka瀗javaju se kaznom propisanom za prekr歛je, a mogu se i bla瀍 kazniti. Nepoznavanje Statuta, pravilnika i ostalih propisa HNS-a ne oslobađa odgovornosti prekr歩telja, ali mo瀍 utjecati na njegovo bla瀍 ka瀗javanje, ako je nepoznavanje opravdano.

Diskvalifikacija,
(lat.), oduzimanje prava nastupa ili sudjelovanja na natjecanjima zbog prekr歛ja pravila natjecanja ili disciplinskoga pravilnika. U te瀒m slučajevima mo瀍 se izreći i do瀒votna diskvalifikacija (u pravilu za pojedince). Diskvalifikacija podrazumijeva poni歵enje postignutoga plasmana ili rezultata, zabranu daljnjega natjecanja, odn. zabranu odigravanja utakmica kraće ili du瀍 vrijeme za jedno ili vi歟 natjecanja.

Doigravanje,
također i play-off (engl.), dodatni dio natjecanja za momčadi koje su zavr歩le prvi dio natjecanja u gornjoj polovici tablice te se međusobno bore za prvaka. Propozicijama je predviđeno kako se nastavlja natjecanje nakon prvoga dijela (prenose li se svi bodovi, gol-razlika, startni brojevi za drugi dio natjecanja itd.).

Doping,
(engl.), podizanje psihotjelesnih sposobnosti natjecatelja i odgađanje pojave umora uno歟njem u organizam farmakolo歬ih sredstava ili fiziolo歬ih supstancija u neprirodnim količinama. Najstro瀍 je zabranjen kao postupak kojim se na neprirodan i ne歱ortski način povećava učinak natjecatelja. Doping ugro瀉va zdravlje natjecatelja, a njegova primjena dovela je do smrti mnogih 歱orta歛. Ako 歱orta uzima na natjecanju lijekove koji sadr瀍 tvari s popisa zabranjenih dopin歬ih sredstava, liječnik 歱orta歛 du瀉n je obavijestiti rukovodstvo natjecanja najkasnije 24 sata prije nastupa.

Dopin歬a kontrola,
provjera uzimanja stimulativnih sredstava. Provodi se u mnogim 歱ortskim granama na domaćim i međunar. 歱ortskim natjecanjima (naročito OI, SP, EP). Kod ekipnih 歱ortova 瀌rijebom se odaberu pojedinci za prijegled. U pravilu se analizira mokraća; igrač je du瀉n dati uzorak na prijegled, u protivnom se automatski diskvalificira. Uzorak mokraće sprema se u tri posude koje su zapečaćene u prisutnosti 歱orta歛 i 歱ort. liječnika momčadi. Dopin歬u kontrolu provodi licencirani liječnik međunar. ili nacionalne institucije (npr. UEFA ili HOO). Ako je nalaz pozitivan, vr歩 se ponovni kontrolni prijegled u nekom drugom laboratoriju, a treći se uzorak 歛lje na superkontrolu u neki međunarodno priznati laboratorij. Nalaz tog prijegleda konačan je.

Dres,
(engl.), majica, gornji dio odjeće 歱orta歛. Kroj, način izrade, a pogotovo vrsta materijala dresa, razlikuju se s obzirom na granu 歱orta kojoj su namijenjeni. Nogometa歩 rabe zatvorenije dresove s kratkim ili dugim rukavima.

Dribling,
(engl. dribbling), varka loptom, tehničko-taktički element igre pri čemu se igrač u posjedu lopte u neposrednom duelu nastoji osloboditi protivnika. Driblinge u nogometu moguće je podijeliti prema polo瀉ju protivnika (ovisno je li protivnik sučelice, bočno ili iza leđa) ili prema dijelu stopala kojim se izvodi (unutarnjom ili vanjskom stranom stopala, đonom, petom itd.).

Dubinska lopta,
lopta dodana pred napadače u slobodan prostor iza obrambenoga reda. Ta dodavanja primjenjuju se u fazi napada s ciljem da napadač izravno ugrozi vrata ili izvede centar歶t na suigrača. Upućuje se po podlozi ili zrakom, često pri izvođenju protunapada.

Duel,
(lat.), borba dvojice igrača za loptu. Pobjeđuje okretniji, sna瀗iji i br瀒 igrač. Česti su u igri čovjek na čovjeka te u situacijama velike koncentracije igrača, primjerice kod prijekida igre.

Dupli pas,
dvostruko dodavanje lopte; tehničko-taktički element igre. Dodavanje lopte između dvojice suigrača od kojih jedan nakon prvoga dodavanja brzo mijenja mjesto s namjerom oslobađanja od protivnika. Drugi igrač loptu bez zadr瀉vanja dodaje u prazan prostor gdje utrčava prvi igrač i ponovno preuzima loptu. Dupli pas mo瀍 se izvoditi u omjeru igrača 2:1 ili 2:2.

Đon,
(tur.), prekr歛j koji se dosuđuje kad igrač u borbi s protivnikom previsoko digne nogu (vidljiv postane potplat đon). Ka瀗java se kao opasna igra.

Fair play,
(engl.), po歵ena, časna igra; 歩rokogrudan i velikodu歛n postupak; po歵ovanje tuđih interesa i ravnopravnosti. Fair play, skup je nepisanih etičkih normi u pona歛nju 歱orta歛.

Fel, efe,
(franc. effet), udarac po lopti pri kojem ona dobiva rotaciju (lijevu, desnu, naprijed, natrag). Tako upućene lopte jo se zovu i rezane ili fel lopte. Zamah udarca nije usmjeren prema sredi歵u lopte nego mimo njega i zato lopta rotira u pravcu u kojem je lopta udarena bočno od sredi歵a.

Finta,
varka bez lopte. Prividno se započinje jedan pokret (歶t, dodavanje, primanje lopte) koji slu瀒 prikrivanju prave namjere. Prividni pokret izvodi se uvjerljivo i nagla歟no, kako bi izazvao odgovarajuću reakciju protivnika, a zatim se izvodi brzo kretanje loptom u 瀍ljenom smjeru. Finta se mo瀍 izvesti nogom, tijelom, kombinirano tijelom i nogom. Najpoznatije su finte: la瀗i 歶t, finta tijelom i la瀗o primanje lopte.

Glavni sudac,
mjerodavna osoba nadređena ostalim sucima. Nadgleda odvijanje igre u skladu s pravilima te donosi konačne odluke na utakmicama, naročito u spornim situacijama. Njegove du瀗osti i prava regulirani su Pravilima nogometne igre i odlukama nadle瀗oga međunar. i nac. saveza. U malom nogometu glavni sudac je prvi sudac koji sudi utakmicu.

Gol-aut,
prekr歛j igre, kada cijela lopta, koja je kao posljednjega dodirnula igrača momčadi koja napada, prijeđe prijeko poprječne crte igrali歵a, bilo po tlu ili zrakom, a pogodak nije postignut. Igra se nastavlja udarcem s vrata koji se izvodi nogom s bilo kojeg mjesta unutar vratareva prostora, a izvodi ga igrač momčadi koja se brani. Pogodi li pritom protivnička vrata, pogodak se priznaje.

Golgeter,
(engl.), igrač koji zabije velik broj pogodaka. Golgeter je izraziti strijelac, najbolji navalni igrač i pucač u ekipi.

Graditelj igre,
također plejmejker, igrač koji povezuje liniju obrane i liniju napada. U suvr. organizaciji igre to su pojedini igrači sredine igrali歵a. Obično je jedan od triju veznih igrača korektor vezne linije s primarnom obrambenom funkcijom, a druga su dvojica graditelji igre s nagla歟nijom napadačkom funkcijom. Po瀍ljno je imati dva graditelja igre, jednoga na lijevoj strani, a drugoga na desnoj strani terena. Ako je u ekipi samo jedan graditelj igre, onda je to izbočeni vezni igrač. U iznimnim slučajevima g. i. mo瀍 biti i jedan od braniča ili napadača. G. i. je kreativan igrač, koji vodi igru i pokreće akcije dajući im smisao.

Half-linija,
linija defenzivnih pomagača u rasporedu igrača. Najtipičnija half-linija bila je u WW-sustavu, a činili su je lijevi half, centarhalf i desni half. Oni su se nalazili iza linije spojki, a ispred linije bekova. U WM-sustavu centarhalf je bio povučen i djelovao je kao zadnji branič pa su u half-liniji djelovali samo lijevi i desni half. U suvr. sustavima igre vi歟 ne postoji half-linija.

Hat trick,
izraz koji se koristi u nogometu i hokeju da bi označio tri pogotka koja je postigao jedan igrač ili kako bi označio tri uzastopne pobjede jedne ekipe. Izvorno je h. t. označavao samo tri uzastopna pogotka koja je jedan igrač postigao u jednom poluvrjemenu. Izraz potječe najvjerojatnije iz kriketa, gdje je igrač koji je trima uzastopnim loptama izbacio iz igre tri udarača dobivao na dar 歟歩r (engl. hat).

Igrali歵e,
povr歩na za igru oivičena graničnim crtama. U pravilu je travnata, a mo瀍 biti i od umjetne trave. Nekoć se igralo i na zemljanoj odn. zrnatoj podlozi (tzv. le). Pravokutna je oblika, a du瀒na uzdu瀗e veća je od du瀒ne poprječne crte. Dopu歵ene dimenzije: du瀒na: najmanje 90 m (100 jarda), najveća 120 m (130 jarda); 歩rina: najmanje 45 m (50 jarda), najveća 90 m (100 jarda).Za međunar. utakmice dimenzije su: du瀒na: najmanje 100 m (110 jarda), najveća 110 m (120 jarda); 歩rina: najmanje 64 m (70 jarda), najveća 75 m (80 jarda).Teren za igru obilje瀍n je crtama. One su sastavni dio prostora koji omeđuju. Dvije du瀍 crte nazivaju se uzdu瀗ima, a dvije kraće poprječnima. Crte ne smiju biti 歩re od 12 cm (5 inča).Teren je podijeljen na dvije polovice sredi歯jom crtom. Sredi歵e terena označeno je u sredini sredi歯je crte, a oko njega treba opisati kru瀗icu polumjera 9,15 m (10 jarda). Na igrali歵u se moraju također označiti: vratarev prostor, kazneni prostor, kutni luk i mjesta za izvođenje kaznenoga udarca (unutar svakoga kaznenog prostora, 11 m 12 jarda od sredi歵a poprječnih crta). Na terenu za igru moraju biti postavljena vrata, točno na sredini svake poprječne crte. U svakome kutu nogometnoga terena postavljaju se zastavice na koplja. Zastavice se mogu postaviti i na svakom kraju sredi歯je crte udaljene najmanje 1 m (1 jard) od uzdu瀗e crte.

Igrači u polju,
zajednički naziv za sve igrače u momčadskim 歱ortovima osim vratara. U nogometu to je deset igrača, koje čine: obrambeni igrači, vezni igrači i napadači.

Internacionalac,
popularni naziv za igrača s međunar. iskustvom, odn. igrača koji je pozvan u reprezentaciju nac. saveza za nastup na međunar. utakmicama.

Isključenje,
udaljavanje igrača iz igre zbog sljedećih prekr歛ja: gruba igra, drsko i ne歱ortsko pona歛nje, vrijeđanje protivničkoga igrača ili neke druge osobe, sprječavanje postizanja pogotka ili izgledne prilike za postizanje pogotka namjernim igranjem rukom, prekr歛j nad protivničkim igračem u kaznenom prostoru, druga opomena u istoj utakmici. Kod isključenja igrača sudac mu pokazuje crveni karton.

Ispisnica,
potvrda odn. isprava kojom nadle瀗a osoba kluba potvrđuje da je igraču prestalo članstvo u klubu. Ispisnica mora sadr瀉vati osnovne podatke o igraču, registraciji, zadnjem nastupu, datum izdavanja, 瀒g, ime i prezime s potpisom ovla歵ene osobe. Ispisnica je jedan od nu瀗ih dokumenata pri prijelazu igrača iz kluba u klub.

Izbornik,
također selektor, sav. kapetan, naziv za 歱ortskoga stručnjaka, ovla歵enoga izabirati, postavljati i voditi reprezentativnu momčad sastavljenu od pojedinaca iz raznih klubova ili saveza (reprezentacija dr瀉ve, reprezentacija svijeta, kontinenta, grada i sl.).

Izmjena mjesta,
taktička varijanta igrača u napadu. Iznenadna promjena mjesta dvojice ili trojice suigrača na terenu uzrokuje zbrku u redovima protivnika. Cilj izmjene mjesta jest stvaranje slobodnoga igrača i bolje pozicije za realizaciju napada. I. m. prisutna je i u obrani, ali s manjim učinkom.

Javna opomena,
kazna koju izriče sudac igraču ako počini neki od sljedećih prekr歛ja: ne歱ortski se ponaša, negoduje riječima ili pokretima, opetovano kr歩 pravila igre, odugovlači s nastavkom igre, ne po歵uje propisanu udaljenost kada se igra nastavlja udarcem iz kuta ili slobodnim udarcem, ako bez sučeva dopu歵enja stupi ili ponovno uđe, odn. namjerno napusti teren za igru. Kod javne opomene sudac igraču pokazuje 瀠ti karton.

Jedanaesterac,
kazneni udarac (penal), dosuđuje se protiv momčadi koja unutar svojega kaznenog prostora i dok je lopta u igri počini neki od prekr歛ja za koji se izvan kaznenoga prostora dosuđuje → izravni slobodni udarac. Izvodi se s mjesta označenoga za izvođenje kaznenoga udarca, s tzv. bijele točke udaljene 11 m od sredine crte vrata, nogom prema naprijed. Svi igrači momčadi koja izvodi kazneni udarac moraju biti unutar terena za igru, izvan kaznenoga prostora, iza oznake mjesta za izvođenje kaznenoga udarca i udaljeni najmanje 9,15 m od nje. Vratar mora stajati na svojoj poprječnoj crti okrenut prema izvođaču, sve dok ovaj ne udari loptu. Lopta je u igri kada je udarena nogom i krene naprijed. Sudac mora dati znak za izvođenje kaznenoga udarca. Od 1970. godine uvedeno je izvođenje jedanaesteraca kao način dobivanja pobjednika u izlučnim i zavr歯im utakmicama koje nakon isteka regularnoga vrjemena i produ瀍taka zavr歟 nerije歟no.

Kadeti,
dobna kategorija mladih igrača od 14 do 16 godina. Podijeljena je na ulazne ili mlađe kadete (1415 godina) i na izlazne ili starije kadete (1516 godina). Vrijeme trajanja utakmice kadeta je 2 x 40 minuta, a produ瀍taka 2 x 10 minuta.

Kamp,
(engl. iz lat.), okupljanje većeg broja igrača po različitim dobnim uzrastima s većim brojem trenera i ostaloga osoblja radi treninga. Kampovi se u pravilu organiziraju ljeti, a katkad i zimi. Kamp se organizira u mjestima koja imaju mogućnost smje歵aja, te prikladne 歱ort. sadr瀉je, koji omogućavaju kvalitetne uvjete za rad.

Kapetan,
igrač kojega izabire ili imenuje trener kako bi zastupao interese ostalih igrača kod uprave kluba, saveza, trenera, a tijekom utakmice i kod sudaca. Kapetani obiju momčadi i suci sudjeluju pri 瀌rijebanju za izbor strana igrali歵a odn. početnoga udarca uoči početka utakmice. Kapetan nosi oznaku u obliku vrpce na rukavu dresa i predvodi momčad prilikom izlaska na igrali歵e. Svaka momčad tijekom utakmice mora imati kapetana. Obično je to igrač s najvećim autoritetom u momčadi.

Kapetanska vrpca,
vidljiva oznaka na nadlaktici desne ruke kapetana momčadi.

Kazna,
stegovna ili disciplinska mjera koja se izriče zbog počinjenih prekr歛ja pravila nogometne igre i 歱ort. pona歛nja te povrede statuta i pravilnika nogometnoga saveza. Kaznu u igri izriče sudac, a izvan igre disciplinska komisija ili drugo ovla歵eno tijelo ili pojedinac. Kazna u igri mo瀍 biti kazneni udarac, slobodni udarac, opomena, isključenje. Kazna izvan igre za učinjeni prekr歛j pravila igre mo瀍 biti zabrana igranja određenog broja utakmica ili obna歛nja du瀗osti, vremenska kazna, zabrana natjecanja, novčana kazna, oduzimanje bodova, a u te歬im slučajevima i do瀒votna kazna zabrane igranja ili obna歛nja du瀗osti.

Kazna igre,
isključenje igrača na određeno vrijeme (2 ili 5 minuta) u malom nogometu. Ka瀗jenoga igrača nakon isteka kazne mo瀍 u igri zamijeniti drugi igrač.

Kazneni bodovi,
negativni bodovi koji se dodjeljuju zbog kr歟nja pravila igre. U nogometu se zbog te瀒h prekr歛ja mo瀍 izreći kazna oduzimanja do 歟st bodova, ili kazna do 歟st negativnih bodova. Kazna oduzimanja bodova primjenjuje se tako 歵o se određenoj momčadi oduzima stanovit broj bodova od onih koje je osvojila. Ako ih nema dovoljno, bodovi će biti oduzeti od onih koje momčad osvoji do kraja tekuće natjecateljske godine. Ako ni dotad ne osvoji dovoljno bodova, ostatak će se neizvr歟ne kazne prenijeti u sljedeću natjecateljsku godinu. Kazna negativnim bodovima primjenjuje se tako 歵o klub gubi stanovit broj bodova koje osvoji u roku od 歟st mjeseci od učinjenoga prekr歛ja. Ako klub u tom roku ne osvoji onoliko bodova koliko iznosi kazna, ostatak kazne neće izdr瀉vati.

Kazneni prostor,
ili 歟snaesterac, prostor omeđen dvjema crtama du瀒ne 16,5 m (18 jarda) ucrtanima okomito na poprečnu crtu igrali歵a na udaljenosti od 16,5 m (18 jarda) od unutarnje strane svakog stupa vrata i spojene s crtom koja je usporedna s poprečnom. Unutar svakoga kaznenog prostora 11 m (12 jarda) od sredi歵a poprečnih crta, okomito na njih, obilje瀉va se mjesto za izvođenje kaznenoga udarca (tzv. bijela točka). Od svakoga mjesta za izvođenje kaznenoga udarca obilje瀉va se izvan kaznenoga prostora kru瀗i luk polumjera 9,15 m.

Klub,
(engl.), osnovna 歱ort. organizacija, samostalna ili u sklopu 歱ort. dru歵va, utemeljena s namjerom okupljanja članstva radi bavljenja nekim 歱ortom. U nas je k. udruga građana, njime članstvo upravlja putem skup歵ine i ostalih tijela predviđenih klupskim statutom. K. je pravna osoba, koja se s drugim klubovima iste 歱ort. grane udru瀠je u općinski, gradski ili 瀠panijski savez. 巙panijski nogometni savezi (21) u Hrvatskoj udru瀍ni su u Hrvatski nogometni savez (HNS). Klubovi imaju svoje predstavnike (delegate) u općinskom, gradskom ili 瀠panijskom savezu, a 瀠panijski savezi imaju svoje predstavnike u HNS-u. Osim klubova tzv. velikog nogometa (NK), postoje i 瀍nski nogometni klub (嶯K) i malonogometni klub (MNK).

Kohorta,
navijačka skupina NK Osijeka.

Kontrolor sudjenja,
stručna osoba koju određuje nadle瀗o tijelo da prati, nadzire i ocjenjuje rad sudaca na utakmici.

Kopačka,
(če.), posebno konstruirana obuća za trening i natjecanje koja na potplatu (đonu) ima određen broj čepova (materijal, veličina i broj su propisani).

Korektor igre,
zadnji igrač obrane u suvr. sustavima igre; u prija歯jim sustavima bio je to čistač (libero). Za razliku od čistača, k. i. nije vi歟 statičan igrač iza linije braniča, nego u fazi napada povremeno djeluje kao graditelj i napadač. Uz korektora zadnje linije u nekim sastavima, npr. u 1𣛫2, prisutan je i korektor vezne linije, a to je obično najpovučeniji vezni igrač.

Kostobrani,
dio opreme igrača za za歵itu donjega dijela nogu (potkoljenice) od udaraca. Moraju biti izrađeni od podesnoga materijala (guma, plastika ili sl.) i u potpunosti pokriveni čarapama dokoljenkama.

Krilo,
desni ili lijevi napadač koji djeluje sa strane uzdu ruba terena. Klasično krilo prisutno je u sustavima igre WW, WM, 4𣛩 i u suvr. sustavu 3𣯕. U ostalim suvr. sustavima zamijenio ga je bočni igrač.

Kutna zastavica,
zastavica na koplju postavljena u svaki kut igrali歵a, na dodiru uzdu瀗ih i poprječnih crta. Mora biti narančaste ili 瀠te boje (ili u kombinaciji tih boja), veličine 30 x 40 cm. Koplje zastavice mora biti od drva ili plastike, meko usađeno u tlo, visine najmanje 1,5 m i zaobljena vrha, a prilikom izvođenja udarca iz kuta ne smije se pomicati ili uklanjati. Kutne zastavice sastavni su dio terena za igru. Mogu se postaviti i na svakom kraju sredi歯je crte igrali歵a, ali udaljene najmanje 1 m od uzdu瀗e crte.

Kvalifikacije,
eliminacijski sustav natjecanja kojim se dobivaju najbolje momčadi 歵o stječu pravo natjecanja u vi歟m razredu ili nakon toga sudjeluju u zavr歯im utakmicama za dobivanje pobjednika određenoga natjecanja. Najzanimljivije su kvalifikacije za kontinentalna i svj. prvenstva te OI.

La瀒ranje,
nedopu歵eno i nepo歵eno namje歵anje rezultata utakmice, namjerno prepu歵anje pobjede slabijem protivniku iz određenoga interesa.

La瀗i udarac, la瀗jak,
jedna od najučinkovitijih varki bez lopte. Igrač u posjedu lopte nogom izvodi la瀗i 歶t u jednu stranu (zamah iznad ili pored lopte). Pritom je i nagib tijela u smjeru zamaha. Nakon la瀗oga zamaha, igrač okreće tijelo naglo na drugu stranu, a lopta se vanjskim dijelom stopala zama歯e noge ili unutarnjom stranom stopala druge noge povlači u drugom pravcu.

Liga,
(tal.), natjecanje u pravilu po dvostrukom bod-sustavu (mo瀍 i vi歟struki bod-sustav, kombinacije s play-offom i play-outom i sl.) u kojemu svaka momčad sa svakim protivnikom igra dvije utakmice i to, ovisno o 瀌rijebu, kao domaćin i kao gost. U pojedinim razredima (stupnjevima), ovisno o razvijenosti i broju klubova, mo瀍 biti vi歟 skupina istog razreda (stupnja) lige. Po zavr歟tku natjecanja pobjednik stječe naslov prvaka pojedinog razreda (stupnja), te izravno ili putem kvalifikacija mo瀍 prijeći u vi歩 razred (stupanj) natjecanja. Najslabije plasirane momčadi ispadaju u ni瀒 razred (stupanj) natjecanja. Uobičajeno je u Hrvatskoj da lige u nogometu broje 1216 klubova, no ima područja gdje lige broje i manje od 12 klubova, pogotovo kod mlade瀒 ili u 瀠panijama s manjim brojem klubova. Lige se formiraju prema kvaliteti, i to od općinske, gradske, 瀠panijske, lige nogometnih sredi歵a, te druge i prve hrv. nogometne lige. U Hrvatskoj postoji 1., 2. i 3. Hrvatska nogometna liga (natjecanjem rukovodi HNS) te nekoliko 瀠panijskih liga (natjecanjem rukovode 瀠panijski nogometni savezi). Pobjednik u najkvalitetnijoj ligi (1. HNL) prvak je Hrvatske. To je ujedno i savezna liga.

Liječnički prijegled,
periodični zdravstv. prijegled. Svi igrači u skladu sa Zakonom o 歱ortu du瀗i su svakih 歟st mjeseci obaviti obvezan liječnički prijegled o zdravstv. sposobnosti za bavljenje nogometom, a nadle瀗i liječnik u određenoj zdravstv. (歱ort.) ustanovi, nakon obavljena prijegleda i utvrđene sposobnosti, mora u 歱ort. iskaznicu igrača upisati valjanost liječničkoga prijegleda i sve to ovjeriti predviđenim potpisima i 瀒gom. Nijedan igrač ne smije nastupiti ako nema utvrđenu zdravstv. sposobnost. L. p. du瀗i su obavljati i ostali sudionici u natjecanju: sudci, treneri, delegati. Za mlađega igrača pojedine dobne kategorije, a za nastup u starijoj dobnoj kategoriji, mo瀍 se dopustiti nastup uz obvezan specijalistički l. p.

Lista strijelaca,
popis igrača koji su u natjecanju određenoga razreda postizali pogotke. Uobičajeno se na kraju natjecanja (prvenstvo, turnir i sl.) progla歛va najbolji strijelac, kojemu se dodjeljuje i određena nagrada ili priznanje.

Lopta,
kuglasto tijelo napuhano zrakom i izrađeno od ko瀍 ili drugoga pogodnog materijala. Ne smije imati opseg veći od 70 cm, niti manji od 68 cm. Ne smije imati te瀒nu veću od 450 g, niti manju od 410 g na početku utakmice. Lopta mora imati pritisak od 0,6 1,1 atmosfere (6001100 g/cm2) na razini mora. Za odigravanje utakmica 1., 2. i 3. HNL-a klubovi su du瀗i osigurati određen broj lopti prema propozicijama odnosnoga natjecanja. Klubovi ni瀍ga stupnja natjecanja za utakmicu moraju osigurati najmanje dvije lopte. Prvenstvene utakmice 1. i 2. HNL-a obvezno se igraju novim loptama, kako je određeno Odlukama 1 i 2 International F. A. Boarda (Međunarodnoga odbora nogometne asocijacije), tj. s loptama jedne od sljedećih triju oznaka: Fifa Approved, Fifa Inspected ili International Matchball Standard. Takve oznake pokazuju kako je lopta bila slu瀊eno ispitana i odgovara specifičnim tehn. zahtjevima. Za utakmice mlađih uzrasta mogu se koristiti lopte manjega opsega i manje te瀒ne (opseg od 63 do 66 cm, te瀒ne od 340360 g). Ako se utakmica igra na terenu koji je prekriven snijegom, boja lopte na prvenstvenim utakmicama određena je propozicijama odnosnoga natjecanja (u pravilu crvene boje). Ako lopta pukne ili bude o歵ećena tijekom utakmice, igra se zaustavlja, a nastavlja se spu歵anjem zamjenske lopte na mjestu na kojemu je prva lopta postala neispravna za igru. Za natjecateljske utakmice klub domaćin, odn. organizator ili priređivač, obvezan je osigurati, sukladno propozicijama odnosnoga natjecanja, odgovarajući broj lopti te ih prije početka utakmice predati sucu na prijegled.

Mali nogomet,
za pravo na izum maloga nogometa dugo su se i vrlo 瀍stoko borili Brazilci i Urugvajci. Brazilci su tvrdili kako je mali nogomet nastao na ulicama S鉶 Paula te na glasovitoj Copacabani, gdje se igralo 籲a dva mala gola otkako je nogometna lopta stigla u Brazil. Nakon temeljite rasprave, za izumitelja maloga nogometa priznat je Juan Carlos Ceriani. Taj urugvajski nogometni trener prvi je imao jasnu viziju nove loptačke igre, koju je 1930. godine predstavio na 歱ort. natjecanju mladih krćana u Montevideu. Ceriani je predstavio inačicu 籪ive a side (pet protiv pet), koja se pokazala vrlo dinamičnom, atraktivnom i posebno prikladnom jer nije tra瀒la velik prostor. M. n. vrlo brzo 歩rio se svijetom, igru su prvotno svi do瀒vljavali kao neobveznu i ugodnu rekreacijsku zabavu. Univerzalna pravila nisu postojala. M. n. igrao se na ko歛rka歬im, rukometnim i hokeja歬im igrali歵ima, vrata su bila vrlo mala ili 歩rine 3 do 5 metara, a u polju se igralo s petoricom do sedmoricom igrača. Prva pravila objavili su 1936. godine Brazilci, ali kako nije bilo organizacije koja bi skrbila o novoj nogometnoj disciplini, nisu postala obvezujuća. Prvo međunar. malonogometno natjecanje odr瀉no je 1965. godine Bilo je to prvenstvo Ju瀗e Amerike koje su osvojili Paragvajci.

Matični klub,
klub u kojemu je igrač imao prvu slu瀊enu registraciju.

Nacionalni savez,
krovna 歱ort. organizacija na razini dr瀉ve koja okuplja područne saveze, a preko njih i sve klubove. U Hrvatskoj to je Hrvatski nogometni savez (HNS), u koji je udru瀍no 20 瀠panijskih nogometnih saveza, i Zagrebački nogometni savez. HNS član je Hrvatskoga olimpijskog odbora.

Nacionalno prvenstvo,
natjecanje najboljih klubova u nekoj zemlji. U Hrvatskoj to je Prva hrvatska nogometna liga (I. HNL). U biv歰j Jugoslaviji to je bila Prva Savezna liga.

Nadoknada izgubljenoga vrjemena,
produ瀍tak igre nakon isteka 45. minute u svakom poluvrjemenu do kojega je do歭o zbog: zamjene igrača, ozljede igrača i njegova izno歟nja izvan terena, namjernoga otezanja igre i bilo kojega drugog uzroka. Odluku o vrjemenu koje treba nadoknaditi donosi sudac, a svim sudionicima igre i gledateljima pokazuje ga vidljivom oznakom četvrti sudac.

Napad,
faza igre koja počinje kad momčad dođe u posjed lopte, a zavr歛va udarcem na vrata ili gubitkom lopte. Prema teoriji taktike, napad se dijeli na: protunapad s 23 dodavanja sa zavr歯icom, poluprotunapad (34 dodavanja sa zavr歯icom), kontinuirani napad (4 i vi歟 dodavanja sa zavr歯icom) i kombinirani napad.

Napadač,
igrač prednje (napadačke) linije prema temeljnom rasporedu na terenu, no u suvr. nogometnoj igri u fazi napada uključuju se i ostali igrači (vezni i braniči) pa su tada i oni napadači. U prija歯jim sustavima igre tipični napadači bili su vođa navale (centarfor) i krila, a katkad i spojke, ofenzivni halfovi.

Natjecateljska godina,
vrjemensko razdoblje u kojemu se u skladu s kalendarom odvija natjecanje. Obično počinje 1. kolovoza jedne, a zavr歛va 31. srpnja iduće godine. N. g. podijeljena je u dvije sezone: jesensku i proljetnu.

Navijači,
poklonici nogometa izrazito skloni određenom klubu. Za razliku od običnih gledatelja, koji pljeskom u pravilu nagrađuju svaki dobar potez, n. isključivo bodre klub koji simpatiziraju. Navijanjem stvaraju poticajnu atmosferu za svoj klub pljeskanjem, izvikivanjem imena svojih ljubimaca, pjevanjem navijačkih pjesama, ali često i zvi瀌anjem, pa čak i pogrdnim izrazima upućenima igračima protivničkoga kluba i protivničkim navijačima. Navijači se povremeno i瀒vljavaju na neprimjeren način. Zbog takvih navijača klubovi često plaćaju velike novčane kazne, a imaju i druge izdatke, jer su kao organizatori utakmice du瀗i poduzeti mjere za sigurnost svih gledatelja, a posebno gostujućih navijača. Hrv. klubovi, uostalom kao i klubovi u svijetu, imaju svoje navijačke skupine koje su dobro organizirane te prate svoj klub kako na domaćim utakmicama tako i na gostovanjima. Najistaknutije i najbrojnije navijačke skupine imaju prvoliga歬i klubovi i to: → Torcida (navijači Hajduka), Bad Blue Boys (navijači Dinama), Armada (navijači Rijeke), Kohorta (navijači Osijeka), Bijeli anđeli (navijači Zagreba), Tornado (navijači Zadra), Ultrasi (navijači Cibalije), White Stones (navijači Varteksa), Legija (navijači Marsonije) i ini.

Neizravni slobodni (ili indirektni) udarac,
prekr歛j koji se dosuđuje ako vratar, po mi歭jenju sudca, počini neki od sljedećih prekr歛ja: kontrolira loptu rukom dulje od 歟st sekunda, ponovno dodirne loptu rukom nakon 歵o je se oslobodio, a da lopta nije dodirnula nekoga drugog igrača, ako dodirne loptu rukama nakon 歵o mu ju je namjerno nogom uputio suigrač, ako dodirne loptu rukom nakon 歵o ju je primio izravno iz ubacivanja suigrača, ako zadr瀉va igru, odn. ako igrač, po mi歭jenju sudca, igra na opasan način, priječi naprjedovanje nekoga protivničkog igrača, ometa vratara da se oslobodi lopte koju ima u rukama, počini neki drugi prekr歛j, a zbog čega se igra zaustavlja kako bi se izrekla opomena ili udaljio igrač iz igre. Kod izvođenja neizravnih slobodnih udaraca lopta mora mirovati, a igrač koji izvodi udarac ne smije drugi put dodirnuti loptu, osim ako ona nije dodirnula nekoga drugog igrača. Sudac označava izvođenje neizravnoga slobodnog udarca podizanjem ruke iznad svoje glave. Ruku će u tom polo瀉ju dr瀉ti dok udarac ne bude izveden i dok lopta ne dodirne nekoga, drugog igrača ili dok lopta ne izađe izvan terena za igru. Pogodak će biti priznat samo ako je lopta nakon izvođenja neizravnoga slobodnog udarca dodirnula nekoga drugog igrača prije ulaska u vrata. Prilikom izvođenja neizravnoga slobodnog udarca svi igrači protivničke momčadi moraju biti udaljeni od lopte najmanje 9,15 m. Postoje posebne odluke o izvođenju neizravnoga slobodnog udarca unutar kaznenoga prostora, odn. u korist momčadi koja napada. Nakon izvedenoga udarca, lopta je u igri kada je udarena nogom i krene.

Nerije歟n rezultat,
ishod utakmice u kojoj obje momčadi postignu isti broj pogodaka, ili ne postignu niti jedan pogodak. Takva utakmica zavr歛va 籲eodlučeno, a u natjecanju se za takav rezultat dobiva po 1 bod.

Nesportsko pona歛nje,
izigravanje i namjerno kr歟nje pravila nogometne igre, nekorektna igra, nepristojno i nedolično pona歛nje za vrijeme igre, podcjenjivanje protivnika, negodovanja na odluke sudaca i sl. Za n. p. izriču se sankcije za vrijeme utakmice ali i naknadno, na temelju prijave koju podnosi sudac utakmice.

Nositelji skupine,
momčadi s najboljim rejtingom na osnovi prija歯jih rezultata koje se postavljaju na određena mjesta u 瀌rijebu ili se raspoređuju svaka u drugu skupinu kako bi se izbjegli susreti najboljih momčadi prije zavr歯ih utakmica (SP, EP, OI, Liga prvaka, kup-natjecanja i sl.).

Obrambeni igrači,
igrači zadnje (obrambene) linije, koji imaju ponajprije obrambenu zadaću, no u suvremenoj nogometnoj igri u fazi obrane uključuju se i ostali igrači (vezni i napadači), pa su tada i oni obrambeni igrači. U prija歯jim sustavima igre sačinjavali su u瀠 obranu (braniči i centarhalf, odn. braniči i tzv. half-linija ili pomagači). U rasporedu igrača najbli瀒 vrataru je posljednji igrač obrane čistač, korektor igre ili srednji branič.

Obrana,
faza igre koja počinje kada momčad izgubi loptu i traje dok momčad ponovno ne dođe u posjed lopte. U teoriji taktike kolektivna obrana mo瀍 biti: čovjek na čovjeka, s korektorom, zonska obrana, zonski presing i kombinirana obrana.

Odmor,
pravilima određeno vrijeme između dvaju poluvrjemena utakmice, kao i nakon svr歟tka regularnoga dijela utakmice ako se igraju produ瀍tci. U nogometu odmor između poluvrjemena ne mo瀍 trajati du瀍 od 15 minuta, a mo瀍 se promijeniti samo uz suglasnost sudca.

Oduzimanje lopte,
aktivnost igrača kojom oduzima loptu protivniku. Najučinkovitije je kada loptu preuzme igrač koji ju je i oduzeo. Igrač mo瀍 oduzetu loptu i odbiti do suigrača, a ima i situacija kad se lopta oduzima protivniku izbijanjem u teren ili izvan terena. U tehniku oduzimanja spadaju: osnovno oduzimanje, remplanje, uklizavanje i presijecanje ispred protivnika. U suvr. nogometu svi igrači sudjeluju u oduzimanju lopte i zbog toga moraju ovladati tehnikom oduzimanja.

Opasna igra,
prekr歛j za koji se dosuđuje neizravni slobodni udarac (od 1904.). Igrač igra na opasan način ako prema protivničkom igraču usmjeri potplat (→ đon), ako previsoko podigne nogu ili prenisko sagne glavu tijekom borbe za loptu.

Opomena,
sankcija koju izriče sudac igraču zbog kr歟nja pravila igre. Pravilima je predviđeno sedam razloga za izricanje opomene. Opomena se izriče pokazivanjem 瀠toga kartona. Ako igrač tijekom igre učini i drugi put prekr歛j za opomenu, sudac će mu prvo pokazati 瀠ti karton, kao znak te瀒ne prekr歛ja, a zatim će ga zbog druge opomene isključiti iz igre pokazav歩 mu crveni karton.

Oru瀉r, također ekonom,
osoba koja se brine o odr瀉vanju i nabavci 歱ort. obuće i odjeće. Često vodi brigu i o svim pomagalima potrebnima za trening igrača kao i o pomagalima i napravama na igrali歵u.

Ozljede,
o歵ećenja tijela izazvana djelovanjem vanjske ili unutarnje sile. 妏ort. ozljeda nastaje najčeće kada neka nepokretna masa naglo zaustavi tijelo u kretanju ili se ono zaustavi zbog vlastite refleksne mi歩ćne kontrakcije. Ozljede se mogu razvrstati u najte瀍 (smrtne), te歬e s trajnom nesposobnoću za rad i 歱ort, srednje te歬e s duljom nesposobnoću za rad i 歱ort, i lak歟 s kratkotrajnom nesposobnoću, ali bez smanjenja radne i 歱ort. sposobnosti. Mjesta ozljeđivanja uvjetovana su specifičnoću pojedinih 歱ortova. Uzrok ozljeđivanja mo瀍 se nalaziti u samoj osobi (umor, pretreniranost, nehigijenski 瀒vot, nedovoljno zagrijavanje, lo歛 tehnika, preboljela bolest i sl.) ili je uzrokuje druga osoba (hotimično ili nehotimično nanesena ozljeda).

Počasni pogodak,
novinarski naziv za jedini pogodak (uvjerljivo) pora瀍ne momčadi.

Početni udarac,
prvi dodir lopte na početku utakmice ili u nastavku igre nakon postizanja pogotka, na početku drugoga poluvrjemena, odn. na početku svakoga produ瀍tka igre. Na utakmicama koje se igraju u dobrotvorne svrhe i u različitim prigodama izvodi ga neka druga osoba u znak počasti, a ne igrač. Nakon tako izvedenoga početnog udarca, sudac zaustavlja utakmicu kako bi ta osoba napustila teren, a nakon toga p. u. izvodi igrač momčadi koja je to pravo stekla 瀌rijebom. Iz početnoga udarca mo瀍 se izravno postići i pogodak.

Pogodak, također gol,
cilj nogometne igre koji posti瀠 igrači utjerivanjem lopte u vrata (gol). Pogodak je postignut kada cijela lopta prijeđe poprječnu crtu između stupova vrata i ispod prečke, pod uvjetom da prethodno momčad koja posti瀍 pogodak nije povrijedila pravila igre. Pobjednik je ona momčad koja tijekom igre postigne vi歟 pogodaka. Ako obje momčadi postignu jednak broj pogodaka, ili ne postignu niti jedan, utakmica zavr歛va nerije歟no.

Pokrivanje,
jedno od osnovnih taktičkih sredstava obrane, igrač zauzima takav polo瀉j koji mu omogućuje najlak歟 oduzimanje lopte protivniku, odn. zatvaranje kretanja protivničkog igrača prema vratima. Razlikuje se striktno i nestriktno pokrivanje. Prvo se primjenjuje u igri čovjek na čovjeka. Kod drugoga branič se postavlja na stanovitom razmaku od napadača, 歵o je osnova za zonsku obranu.

Polu歱ic igrač,
igrač koji je u rasporedu iza jednoga ili iza dvojice izbočenih napadača, koje se naziva i 歱ic igračima. P. i. najtipičniji je u sustavu igre 1-3-4-1-2. U tom sustavu on je najofenzivniji vezni igrač, graditelj igre i nositelj napada, ali po potrebi i dobar izvođač napada.

Poluvolej,
(engl. half volley), udarac po lopti izveden neposredno nakon odbijanja lopte od povr歩ne igrali歵a. Sličan je → udarac iz odskoka.

Poluvrijeme,
jedan od dvaju jednakih vrjemenskih dijelova nogometne utakmice. P. u natjecanju seniora traje 45 min (utakmica 2 x 45 min), a kod mlađih dobnih skupina traje kraće i propisano je propozicijama natjecanja. Rezultat poluvrjemena utakmice upisuje se u zapisnik. Između dvaju poluvrjemena obvezan je odmor.

Poluzavr歯ica također polufinale,
stupanj natjecanja prije zavr歯oga (finalnoga) dijela. Dvije utakmice u kojima se međusobno (osnovom propozicija) sastaju četiri najuspje歯ije momčadi dotada歯jega natjecanja. Pobjednici polufinalnih utakmica stječu pravo sudjelovanja u finalnoj utakmici za naslov pobjednika. Pora瀍ne momčadi u polufinalnim utakmicama igraju utakmicu za treće mjesto, obično prije finalne utakmice.

Pomagači,
igrači sredine terena u nekim sustavima igre. Najtipičniji pomagači djelovali su u sustavima igre WW i WM, a obično ih se nazivalo halfovima i spojkama. Halfovi su čuvali protivničke spojke, a spojke su pomagale svojim napadačima u organizaciji napada. U suvr. sustavima njih su zamijenili vezni igrači, čija je uloga slo瀍nija jer su oni preuzeli ulogu i halfova i spojki iz prija歯jih sustava igre.

Pomoćni sudac,
osoba koja poma瀍 gl. sudcu u vođenju utakmice u skladu s pravilima igre. Dva pomoćna sudca tijekom utakmice smje歵eni su dijagonalno i pokrivaju pola terena za igru, a kreću se uzdu瀗om crtom igrali歵a. P. s. određenim znakovima zastavicom (dimenzija 30 x 40 cm, narančaste ili 瀠te boje, nasađena na kraćem koplju) daje gl. sudcu utakmice sljedeće znakove: kada cijela lopta izađe izvan terena za igru; koja momčad treba izvesti udarac iz kuta, udarac s vrata ili ubacivanje; polo瀉j igrača u zaleđu obrane; kada treba obaviti zamjenu; ne歱ortsko pona歛nje ili neki drugi incident izvan sudčeva vidokruga; kada je učinjen prekr歛j, a nalazi se bli瀍 mjestu prekr歛ja od sudca (naročito kod prekr歛ja unutar kaznenog prostora); kod kaznenih udaraca ako se vratar pomakne prema naprijed prije nego 歵o je lopta udarena; označuje je li cijela lopta pre歭a poprječnu crtu. P. s. mo瀍 ući u teren za igru kako bi pomogao kontrolirati udaljenost od 9,15 m.

Poprečna crta,
kraća granična crta igrali歵a koja spaja zavr歯e točke uzdu瀗ih crta. Pravilima nogometne igre propisana joj je najmanja duljina od 45 m i najveća od 90 m.

Pravo nastupa,
odredba pravilnika o registraciji klubova i igrača kojom se utvrđuje kada registrirani igrač stječe pravo nastupa za klub. Pravo nastupa upisuje se u 歱ort. iskaznicu igrača. Prije nastupa igrač je obvezan obaviti liječnički pregled, bez čije valjanosti ne mo瀍 nastupiti. Prije svakoga nastupa delegatu utakmice obvezno se daje na uvid 歱ort. iskaznica svakoga igrača.

Prečka,
vodoravni dio okvira vrata, spaja dvije uspravne vratnice. Vratnice i prečka iste su 歩rine i debljine, moraju biti bijele boje i napravljene od drva, kovine ili drugoga odobrenog materijala.

Prednatjecanje,
početna faza natjecanja s primjenom sustava eliminacije (po jednostrukom ili dvostrukom kup-sustavu) ili sustav natjecanja po skupinama iz kojih, ovisno o propozicijama, samo najbolje plasirane momčadi nastavljaju natjecanje.

Prednost,
sudačka odluka o nastavku igre iako je prethodno napravljen prekr歛j; odluka se donosi jer bi momčad protiv koje je učinjen prekr歛j mogla imati koristi od takva nastavka igre. Ako se očekivana p. ne ostvari u sljedeće 12 sekunde, sudac će zaustaviti igru i kazniti prvotni prekr歛j. Ako se prednost ostvari, a učinjen je prekr歛j za opomenu ili isključenje, sudac će disciplinsku mjeru izreći u prvom prijekidu igre.

Prekinuta utakmica,
utakmica prekinuta zbog incidenta (tjelesni napad na suca/e/), nereda, nedovoljnoga broja igrača, nepo歵ovanja odluke suca da isključeni igrač napusti teren i sl. Ako se utvrdi da je za prekid utakmice kriv jedan od sudionika, utakmica će se registrirati 3:0 (par-forfe) u korist protivničke momčadi ako do prijekida nije postignut bolji rezultat.

Prekr歛j,
povreda pravila igre koja se u igri ka瀗java tehn. mjerom (slobodni udarac), a u slučaju te瀍ga kr歟nja i disciplinskom mjerom (opomena ili isključenje).

Presing,
vrsta agresivne obrane koja se mo瀍 provoditi kao obrana čovjek na čovjeka ili kao zonski presing. U presingu čovjek na čovjeka svaki igrač striktno pokriva jednoga protivničkog igrača. To je osobito svrhovito u situacijama kada momčad ima vi歬a igrača.

Pretkolo,
kvalifikacijske utakmice koje prethode prvome kolu, a odr瀉vaju se ako je broj sudionika određenoga natjecanja (primjerice Liga prvaka, Kup UEFA, nacionalni kup i sl.) veći od broja mjesta u osnovici natjecanja. Pobjednici pretkola stječu pravo nastupa u prvome kolu.

Prijateljska utakmica,
susret dviju momčadi izvan sustava natjecanja. Utakmica u svrhu uigravanja momčadi, popularizacije nogometa ili u povodu neke proslave ili humanitarne akcije.

Prijava,
postupak kojim se prekr歩telja kodeksa o pona歛nju prijavljuje nadle瀗om disciplinskom tijelu. Također i pisana najava organizatoru 歱ort. priredbe, utakmice ili turnira, za sudjelovanje.

Prijelazni rok,
vrijeme kada igrači mogu prijeći iz jednoga kluba u drugi. U HNS-u je na snazi odluka kojom p. r. traje od 15. lipnja do 31. kolovoza i od 1. siječnja do 31. siječnja svake godine.

Prijenos lopte,
tehničko-taktički element igre; dolazeća lopta se ne zaustavlja, nego se njezino kretanje nakratko usporava i potom produ瀉va. P. l. mo瀍 izvoditi igrač sam sebi ili mo瀍 loptu usmjeriti suigraču. Mo瀍 se izvesti i u svim situacijama u kojima je moguće primiti loptu, odn. izvesti udarac po lopti. Prijenos je moguće izvesti kad se lopta kreće po podlozi ili u zraku kao i u trenutku kad se ona odbija od podloge. U suvr. nogometu p. l. sve vi歟 potiskuje klasično primanje.

Primanje lopte,
tehničko-taktički element igre. Razlikuje se primanje lopte odbijene od podloge i amortizacija upućene lopte. Igrač najprije mora ocijeniti mjesto na podlozi kamo će se lopta odbiti i kut pod kojim će se odbiti, potom zauzima polo瀉j i loptu odbijenu od podloge prima jednim dijelom tijela. To mo瀍 biti unutarnjom ili vanjskom stranom stopala, donjom stranom stopala (đonom), potkoljenicom, trbuhom i prsima. Kod primanja upućene lopte igrač također mora najprije procijeniti smjer i brzinu dolazeće lopte. Dijelom tijela ide ususret lopti i u trenutku dodira s njom povlači dio tijela odgovarajućom brzinom u smjeru kretanja lopte. Pritom se usporava kretanje lopte sve do njezine amortizacije. Lopta se mo瀍 amortizirati unutarnjom i vanjskom stranom stopala, hrptom stopala, natkoljenicom, prsima i glavom. Va瀗o je da primanja budu dinamična, tj. da se igrač kod primanja kreće ususret lopti.

Pristupnica,
pismena izjava na propisanom obrascu kojom igrač tra瀒 prijam u članstvo nekoga kluba. Obvezno je potpisuje igrač i nu瀗a je za registraciju igrača za klub.

Prodor,
iznenadan i obično brz prolaz napadača s loptom kroz protivničku obranu. Mo瀍 se ostvariti primjenom nekoga dinamičnog driblinga ili varke, ubrzanim vođenjem lopte, guranjem lopte u dubinu i pretrčavanjem protivnika. S obzirom na prostor, mo瀍 se izvesti na sredi歯jem ili krilnom dijelu igrali歵a.

Produ瀍tci utakmice,
nastavak utakmice kada je ishod u regularnom vrjemenu igre nerije歟n, a propozicijama natjecanja predviđeno je da treba utvrditi pobjednika (najčeće kup-natjecanja i sl.). Produ瀍tci se igraju 2 x 15 min. Ako utakmica i nakon odigranih produ瀍taka zavr歩 nerije歟no, da bi se dobio pobjednik izvode se jedanaesterci. Prvi su put produ瀍tci igrani 1898. godine u natjecanju za engl. kup.

Profesionalac,
igrač koji bavljenjem 歱ortom ostvaruje materijalnu dobit, odn. 瀒vi od takve djelatnosti. Igrač profesionalac ostvaruje osobni dohodak i prima novčane nagrade (premije) za postignute rezultate.

Promjena strana,
obvezna zamjena strana igrali歵a u momčadskim 歱ortovima. U nogometu se nakon prvoga poluvrjemena i nakon produ瀍taka utakmice, ako je propozicijama predviđeno, mijenjaju strane i momčadi napadaju suprotna vrata. Momčad koja dobije 瀌rijeb odlučuje koja će vrata napadati u prvom poluvrjemenu utakmice.

Propozicije,
skup uvjeta i odluka o organiziranju i odr瀉vanju nekoga natjecanja odn. utakmice. Sadr瀍 ove odredbe: sudionike natjecanja, organizaciju utakmice, sve o igrali歵u, pravo nastupa, opremu igrača, sve o delegatima i sudcima utakmice, stegovnu odgovornost, sve o igračima, neodigravanje utakmice, zabranu nastupa, registraciju utakmice, 瀉lbe, utvrđivanje plasmana, financijske odredbe te ostale odredbe nadle瀗ih tijela.

Protunapad, također kontranapad,
vrsta napada koja se izvodi brzo, najvi歟 s 23 dodavanja i sa zavr歯icom napada. P. najčeće počinje iz zadnje linije i vlastite polovice terena, nakon 歵o se zaustavi protivnička akcija i munjevito organizira vlastita.

Registracija,
pismena prijava igrača uz propisane dokumente i podatke, kojom igrač postaje član određenoga kluba i stječe pravo nastupa. Klub podnosi nadle瀗om savezu zahtjev za registraciju u skladu s pravilnikom o registraciji klubova i igrača. Isti postupak provodi se i za registraciju klubova. Nadle瀗i savez (瀠panijski nogometni savez ili sredi歵e u nas) vodi evidenciju registriranih igrača i klubova i svaka se r. mora objaviti u slu瀊enom glasilu. R. igrača upisuje se u 歱ort. iskaznicu.

Reprezentacija,
(lat.), izabrana momčad sastavljena od najboljih igrača različitih klubova jedne općine, grada, regije, dr瀉ve ili međunarodne 歱ort. federacije (npr. UEFA-e, FIFA-e i sl.).

Rolanje lopte,
tehn. element vođenja lopte i sastavni dio nekih driblinga. Lopta se mo瀍 rolati prednjim dijelom potplata (đona) kao i cijelim potplatom. Loptu je moguće rolati pravocrtno, cik-cak, kru瀗o. U suvr. nogometu postoji malo vremena i prostora za rolanje, ali igrači vrhunske tehnike baratanja loptom svejedno ga povremeno provode.

Seniori,
dobna kategorija igrača. U nogometu to su igrači stariji od 18 godina, odn. igrači koji su zavr歩li juniorski sta. Utakmice seniora traju 2 x 45 min, a produ瀍tci, ako su predviđeni propozicijama, 2 x 15 min.

Sigurnosna zona,
prostor između terena za igru i ograde, ili prostor između redova gledali歯oga prostora. S. z. je i za歵ićeni prostor za kretanje igrača i slu瀊enih osoba utakmice kako unutar objekta, tako i prostor izlaska iz objekta na teren za igru.

Spojke,
igrači sredine terena u sustavima igre WW i WM. To su bili ofenzivni pomagači, obično s brojevima 8 i 10, zadu瀍ni za organizaciju napada te za pokrivanje protivničkih half igrača u fazi obrane. U suvr. sustavima igre nema vi歟 klasičnih spojki, zamijenili su ih ofenzivni vezni igrači.

Spu歵anje lopte, također podbacivanje,
način nastavljanja igre nakon privremenoga zaustavljanja koje nije predviđeno pravilima nogometne igre. Sudac spu歵a loptu na mjesto na kojemu se nalazila u trenutku zaustavljanja igre, a igra se mo瀍 nastaviti kada lopta dodirne tlo.

Sredi歯ji krug,
kru瀗ica polumjera 9,15 m (10 jarda) sa sredi歵em u sredini sredi歯je crte igrali歵a. Sredi歯ja točka slu瀒 za izvođenje početnoga udarca.

Srednji branič,
obrambeni igrač. U WM-sustavu igre to je bio centarhalf. U suvr. sustavima igre to je zadnji branič ili korektor obrane. U momčadima koje igraju zonu s trima braničima u posljednjoj liniji to je srednji branič, a kod momčadi koje igraju zonu s četirima igračima postoje dva srednja braniča, lijevi i desni. Osnovna im je zadaća organizacija i korekcija igre obrane.

Srednji napadač, također i 歱ic igrač.
Najizbočeniji napadač koji djeluje prete瀗o u sredini prostora napada. U sustavima WW, WM i 1𣯕3 to je bio → centarfor. U suvr. sustavima postoji jedan sredi歯ji napadač, npr. u sustavu 1𣛪𣇻, ili dva sredi歯ja napadača, npr. u sustavu 1𣛫2. Njihova je zadaća postizanje pogotka ili asistiranje pri njegovu postizanju. U fazi obrane ugl. ometa protivničke braniče.

Strategija,
vje歵ina vođenja utakmice. Priprema je i provodi trener, koji nakon proučavanja protivnika osmi歭java način igre svoje momčadi i pojedinih igrača kako bi njegova momčad bila 歵o uspje歯ija u utakmici sa suparnikom. Obuhvaća primjenu niza mjera i postupaka iz različitih oblasti (tehnika, taktika, kondicija, pravila igre, natjecanje) s ciljem ostvarivanja konačnih ciljeva (taktički plan u 歩rem smislu). Va瀗o je odrediti sustav igre momčadi i raspored igrača na terenu te njihovo osnovno djelovanje u skladu s mogućnostima igrača. Jo je va瀗ije definirati, prema specifičnim sposobnostima igrača, i specifičan način primjene određenoga sustava, a to je u biti koncepcija igre momčadi.

Sudac,
osoba s polo瀍nim ispitom, ovla歵ena za provedbu pravila nogometne igre na utakmici. Sudačke odluke vezane za igru su konačne. Sudac mo瀍 promijeniti svoju odluku, pod uvjetom da nije nastavio igru, ako uoči kako odluka nije ispravna ili na temelju upozorenja pom. suca. Od trenutka kada sudac uđe u igrali歵e ima pravo opomenuti igrača koji počini disciplinski prekr歛j, a ovisno o te瀒ni prekr歛ja mo瀍 zabraniti igraču sudjelovanje u igri. Kod izricanja disciplinskih kazni sudac mora jasno i vidljivo pokazati odgovarajući karton, kod opomene 瀠ti, a kod isključenja crveni. Na osnovi polo瀍noga ispita, broja suđenih utakmica (sta瀉), uspjeha u suđenju te Pravilnika o sudcima i suđenju, u Hrvatskoj se sudci rangiraju u kategorije: pripravnik, sudac, regionalni sudac i savezni sudac. Sudac (gl. sudac, pomoćni sudac ili četvrti sudac) nije odgovoran ni za koju ozljedu igrača, slu瀊ene osobe ili gledatelja te ni za kakav oblik 歵ete do kojega bi moglo doći zbog neke odluke donijete u skladu s pravilima igre ili u odnosu na normalne postupke potrebne radi odr瀉vanja, odigravanja i vođenja utakmice.

Superkup,
utakmica prvoplasirane momčadi iz nac. prvenstva u Hrvatskoj (prvak HNL-a) i pobjedničke momčadi u nac. kupu (pobjednik kupa HNS-a). U pravilu se igra samo jedna utakmica, na neutralnom terenu, ili je domaćin prvak nac. prvenstva.

Suspenzija,
privremena zabrana igranja odn. javnog djelovanja (nastupanja). S. je odredba kojom se do konačne odluke disciplinskoga tijela zabranjuje igranje ili aktivnost članu neke 歱ort. organizacije. Mo瀍 biti automatska (isključenje na prvenstvenoj ili kup utakmici) ili na osnovi odluke disciplinskoga tijela. Automatska s. traje najdu瀍 mjesec dana (iznimno se mo瀍 produ瀒ti za jo mjesec dana) odlukom disciplinskoga tijela. Suspenzija se uračunava u izrečenu kaznu. S. na osnovi odluke disciplinskog tijela mo瀍 se izreći igračima, klubovima, djelatnicima, stručnim i tehn. rukovoditeljima, sucima, delegatima i trenerima u svim slučajevima kada je za izvr歟ni prekr歛j predviđena te瀉 kazna.

Sustav natjecanja,
način na koji se provodi određeno natjecanje kako bi se dobio pobjednik. Odluka o sustavu natjecanja sadr瀒: način natjecanja, natjecateljski stupanj, natjecateljske lige, broj klubova, način stjecanja prava na natjecanje, uvjete koje moraju ispunjavati klubovi u određenome stupnju natjecanja. Odluka o primjeni sustava natjecanja donosi se najkasnije godinu dana prije početka natjecanja. Natjecanja se mogu organizirati po jednostrukom, dvostrukom, četverostrukom bod-sustavu, po jednostrukom ili dvostrukom kup-sustavu ili kombinacijom bod-sustava i kup-sustava, s doigravanjem i razigravanjem (playoff i playout) te u iznimnim slučajevima turnirskim sustavom. Raspored parova u pojedinim kolima natjecanja po bod-sustavu određuje se prema Bergerovim tablicama (izradio ih je austrijski 歛hovski majstor Johann Berger), a na temelju brojeva koji su sudionicima dodijeljeni 瀌rijebom. Skup歵ina HNS-a utvrđuje sustav natjecanja za 1., 2. i 3. stupanj natjecanja i okvirne odrednice za ni瀍 stupnjeve natjecanja o kojima odluku donose ovla歵ena tijela 瀠panijske nogometne organizacije.

妅arice ili 歬are,
udarac iz skoka, a primjenjuje ga igrač koji je leđima okrenut vratima. Loptu udara odraznom nogom kojom prethodno izvodi trzaj nagore, dok se druga noga istodobno povlači nadolje. Naziva se i udarcem prijeko glave, izvodi se rijetko, i zbog toga je atraktivan za publiku. Prvi ga je u 1920-ima demonstrirao tal. reprezentativac Umberto Caligaris. Najpoznatiji izvođač 歬arica u nas bio je Dra瀉n Jerković.

Talijanski sustav,
nagla歟no defenzivni sustav igre koji se primjenjivao u Italiji, ponajprije u Interu u razdoblju 1953.1965. Tvorac sustava igre bio je dr. Foni, koji je za taj sustav rekao kako ga mogu primjenjivati momčadi kojima nedostaje vrhunskih igrača da bi igrali ofenzivnije. U tom sustavu najva瀗iju je ulogu imao zadnji igrač obrane, tzv. libero, koji je djelovao iza zone u kojoj se u fazi obrane nalazilo 67 igrača. U napadu je sudjelovalo najvi歟 45 igrača. Taj sustav nazivao se jo i brava (tal. catenaccio).

Tehnički direktor,
namje歵enik kluba koji uz veću samostalnost i odgovornost rukovodi svim sektorima, osim 歱ortskoga. Brine se o organizaciji svih priredbi, putovanjima, odr瀉vanju stadiona i igrali歵a, klupskim kadrovima, zastupanju i predstavljanju kluba, a često puta i o financijama.

Tehnički prostor,
povr歩na omeđena vidljivom isprekidanom crtom jedan metar sa svake strane klupe za pričuvne igrače i slu瀊ene osobe i prote瀍 se prema naprijed na udaljenost od jednoga metra od uzdu瀗e crte igrali歵a. Broj osoba koje se mogu nalaziti u tehn. prostoru određen je propozicijama natjecanja. Za vrijeme igre, iz tehn. prostora samo jedna osoba ima pravo davati upute igračima na terenu, a potom se mora vratiti na svoje mjesto. T. p. uz odobrenje sudca mogu napustiti samo liječnik i fizioterapeut radi pru瀉nja pomoći ozlijeđenom igraču.

Tehnika,
način izvođenja kretanja s loptom i bez nje. Mo瀍 se reći i da je tehnika racionalno kori歵enje kretanja u cilju rje歛vanja nekog motoričkog zadatka. Motorički zadatci u nogometu jesu: dodavanje lopte, primanje lopte, vođenje lopte, udarci na vrata i dr. Da bi se ti zadatci obavili, nogometa se slu瀒 raznim tehnikama. T. u nogometu dijeli se na kretanja igrača bez lopte i na kretanja igrača s loptom. U kretanja igrača bez lopte spadaju: osnovno trčanje, startna brzina i osnovna brzina, promjene pravca brzine kretanja i odrazi. U kretanju igrača s loptom ubrajaju se: udarci po lopti, primanje lopte, prijenosi lopte, vođenje lopte, driblinzi i fintiranje, oduzimanje lopte, izvođenje auta i tehnika vratara.

Tehniko,
naziv za klupskoga du瀗osnika koji organizira, obavlja i koordinira stručno-tehničke poslove. Često obavlja i poslove slu瀊enoga predstavnika kluba na utakmicama te sudjeluje kod sastavljanja zapisnika.

Totalni nogomet,
naziv za interpretaciju igre visokoga tempa, pri čemu svi igrači igraju podjednako dobro i efikasno na svim mjestima. Napadači su i graditelji i braniči, braniči i graditelji i napadači. Osim u kaznenom prostoru, vratar djeluje i izvan njega kao dopunski korektor. Takvu igru počela je igrati momčad nizozemskoga Ajaxa u razdoblju svojih najvećih uspjeha u 1970-im godinama. Nakon toga cjelokupni razvoj igre krenuo je u smjeru totalnoga nogometa.

Trajanje utakmice,
pravilima igre određeno vrijeme. Igra se sastoji od dvaju jednakih vrjemenskih dijelova između kojih igrači imaju pravo na odmor, i od dvaju jednakih dodatnih vrjemenskih razdoblja za igru (produ瀍tci) ako to propozicije natjecanja predviđaju. Vrijeme trajanja utakmica različito je po uzrastu, kao i eventualni produ瀍tci: seniori 2 x 45 min, produ瀍tci 2 x 15 min; juniori 2 x 45 min, produ瀍tci 2 x 15 min; kadeti 2 x 40 min, produ瀍tci 2 x 10 min; pioniri (početnici) 2 x 35 min, produ瀍tci 2 x 5 min; mlađi pioniri 2 x 30 min, produ瀍tci 2 x 5 min; 瀍ne 2 x 45 min, produ瀍tci 2 x 15 min; mali nogomet 2 x 20 min, produ瀍tci 2 x 5 min (čista igra).

Transfer igrača,
prijelaz profesionalnoga igrača iz kluba u klub, obavljen kupoprodajom između dvaju redovito profesionalnih klubova.

Transfer lista,
popis profesionalnih igrača koje klub 瀍li, ili je voljan prepustiti drugim klubovima uz određenu naknadu. Objavljuje se uoči prijelaznoga roka.

Trener,
stručnjak osposobljen planirati i voditi vje瀊anje i tehničko-taktičku obuku igrača odn. momčadi za vrijeme treninga i utakmice. Trener je osoba 歬olovana i osposobljena za rad, u Hrvatskoj na Kineziolo歬om fakultetu ili Trenerskoj akademiji HNS-a. Ovisno o stečenom obrazovanju postoje i trenerska zvanja. Na Kineziolo歬om fakultetu to su zvanja: trener pripravnik, trener nogometa, vi歩 nogometni trener, diplomirani trener profesor, diplomirani trener specijalist s poslijediplomskim studijem i trenerski doktor. Nakon 歬olovanja na Trenerskoj akademiji HNS-a stječe se zvanje: C-trener, B-trener, A-trener i Pro-trener kao najvi歟 trenersko zvanje koje priznaje i verificira UEFA i vrijedi za cijelo područje 歵o ga pokriva. Na osnovi određenoga trenerskog zvanja dobiva se licenca za rad u klubovima određenoga stupnja natjecanja i za vođenje reprezentativnih selekcija.

Trening,
proces kojim se odgovarajućim tjelesnim vje瀊ama igrač osposobljava i priprema za utakmice odn. natjecanje. Pritom se formiraju i usavr歛vaju tjelesne, tehničko-taktičke, psihičke, moralno-voljne, teoretsko-stručne, karakterne i druge kvalitete 歱orta歛 radi postizanja najboljih rezultata. Trening odn. sve vrste priprema međusobno su povezane i uvjetovane, međusobno se dopunjuju. Trener, voditelj procesa treniranja i pripremanja, procjenjuje mogućnosti, potrebe i svrhovitost udjela pojedinih vrsta priprema i prema tome usmjerava sadr瀉je i vrste vje瀊a na treningu i određuje metodiku rada. Osnovno sredstvo za ostvarivanje ciljeva su tjelesne vje瀊e, a njihov izbor, sastav, redoslijed i doziranje po obujmu i intenzitetu od presudne su va瀗osti za razvijanje sposobnosti igrača.

Turnir,
(franc.), natjecanje većega broja momčadi. U pravilu se odr瀉va na jednome mjestu. Ovisno o propozicijama, odigrava se različitim sustavima (kup-sustav, svaki sa svakim, kombinirano i sl.), a cjelokupno natjecanje odvija se u neprekinutom nizu u jednom ili u nekoliko dana. Najveći broj turnira organizira se za mlađe dobne uzraste.

Ubacivanje lopte u igru,
jedan od načina nastavljanja igre nakon 歵o je lopta bila izbačena u → aut. Izvodi se s mjesta gdje je lopta pre歭a uzdu瀗u crtu. Igrač rabi obje ruke i izbacuje loptu iz polo瀉ja iza ili iznad glave, a oba stopala su na tlu, na uzdu瀗oj crti ili iza nje. Pogodak ne mo瀍 biti postignut izravno iz ubacivanja. Igrač koji loptu ubacuje ne smije je ponovno dodirnuti prije nego je dodirnula nekoga drugog igrača. Lopta je u igri čim uđe na teren za igru, a nakon ispravno izvedenoga ubacivanja. Pri ubacivanju lopte u igru ne vrijedi pravilo zaleđa. U malom nogometu lopta se u igru ubacuje nogom.

Udarac glavom,
tehn. element nogometne igre. Postoji vi歟 udaraca glavom kao 歵o su: udarac glavom iz mjesta, iz hodanja, iz trčanja, iz skoka, s prizemljenjem, i udarac glavom u letu. Udarci glavom jesu sredstvo i napada (udarci na vrata i dodavanje) i obrane (izbijanje lopte i dodavanje). U suvr. nogometu vrlo su va瀗o sredstvo napada i obrane.

Udarac iz kuta ili korner (engl. corner),
način nastavljanja igre; ubacivanje lopte u igru nogom s mjesta gdje se sijeku uzdu瀗a i poprečna crta igrali歵a, omeđeno kutnim lukom, a na čijem je sjeci歵u kutna zastavica. Dosuđuje se kada je lopta kao posljednjega dodirnula obrambenoga igrača i pre歭a prijeko poprečne crte igrali歵a, bilo po tlu bilo zrakom, a pogodak nije postignut. Kutni luk je četvrtina polumjera 1 metar i ucrtan je na sva četiri sjeci歵a uzdu瀗ih i poprečnih crta igrali歵a. Udarac iz kuta izvodi se iz onog kutnoga luka, kojemu je lopta najbli瀍 napustila poprečnu crtu igrali歵a. Udarcem iz kuta mo瀍 se izravno postići pogodak. Igrač koji izvodi udarac iz kuta ne smije ponovno igrati loptom sve dok ona ne dodirne nekog drugog igrača, a svi protivnički igrači moraju biti najmanje 9,15 m udaljeni od lopte dok ona ne bude u igri.

Uklizavanje,
najte瀉 vrsta oduzimanja lopte. Primjenjuje se najčeće nakon 歵o napadač prođe obrambenoga igrača, a rjeđe kada je protivnik s loptom sučelice. Izvodi se jednom nogom. Kada je protivnik s loptom pro歛o obrambenoga igrača, branič se baca za loptom pazeći kako ne bi faulirao protivnika. Uz tehn. znanje vrlo je va瀗a procjena trenutka u kojemu će branič izvesti uklizavanje. U načelu izvodi se samo onda kada nema drugoga načina za oduzimanje lopte.

Utakmica,
momčadsko nadmetanje u kojemu igrači u određenom vremenskom razdoblju nastoje svim svojim kvalitetama i u skladu s pravilima nogometne igre nadvisiti i pobijediti protivnika. Pobjednik utakmice je momčad koja je postigla vi歟 pogodaka, a ako su momčadi postigle jednak broj pogodaka ili nisu postigle nijedan pogodak, onda utakmica zavr歛va nerije歟no.

Utrčavanje,
hitro otkrivanje napadača u slobodnom prostoru u protivničkoj obrani ispred suigrača s loptom s namjerom sudjelovanja u daljnjem razvoju napadačke akcije. Stvaranje slobodnoga prostora za utrčavanje sastoji se od odvlačenja protivnika bočno, izvlačenjem protivnika iz linije obrane i zbijanjem protivnika.

U瀉 obrana,
dio obrane koji je najvi歟 anga瀒ran u prostoru ispred vlastitih vrata, a osobito u kaznenom prostoru. Nekada su u瀠 obranu u WM-sustavu činili vratar, centarhalf i dva braniča. Danas u瀠 obranu u sustavu 1𣛫2 čine vratar, lijevi srednji branič, korektor i desni srednji branič. U sustavu 1𣯖2 u瀠 obranu čine vratar te lijevi i desni srednji branič.

Vanjski branič,
igrač zadnje linije koji prete瀗o djeluje po bočnoj strani terena. U sustavima gdje u zadnjoj liniji djeluju tri braniča, nalaze se dva vanjska braniča i srednji branič. U sustavima gdje se nalaze četiri braniča u zadnjoj liniji, djeluju dva vanjska braniča (lijevi i desni) i dva srednja braniča (lijevi i desni). U sustavu 1𣛫2 vanjske braniče zovu bočni igrači (lijevi i desni). Uloga vanjskih braniča slo瀍nija je od uloge nekada歯jega beka. Vanjski igrač prvo je branič, no djelomice je i graditelj i napadač.

Veterani,
dobna kategorija igrača koji su zavr歩li s aktivnom seniorskom karijerom. U Hrvatskoj to su igrači stariji od 33 god. Redovita veteranska natjecanja odr瀉vaju se po 瀠panijama, a zatim 瀠panijski prvaci turnirski razigravaju za veteranskoga prvaka Hrvatske. Igrači uključeni u redovito veteransko natjecanje ne smiju istodobno nastupati ni u kakvom stupnju natjecanja u Hrvatskoj; nekada歯ji registrirani igrači moraju se izbrisati i registrirati po pravilima za veterane. U pravilu, utakmice veterana odigravaju se ponedjeljkom. Prvo slu瀊eno Udru瀍nje veterana u Hrvatskoj osnovano je 1971. godine i odonda djeluje u okviru Zagrebačkoga nogometnog saveza. Ono redovito organizira natjecanja za prvenstvo i kup, te zimi u dvoranama zimski kup u malom nogometu. Najvi歟 uspjeha u dosada歯jem natjecanju imali su veterani zagrebačke Tre歯jevke.

Vezni igrači,
u suvremenim sustavima igre igrači sredine terena zadu瀍ni za organizaciju igre (graditelji igre). Broj veznih igrača mo瀍 biti 35. Jedan od njih obično je defenzivni igrač, jedan je ofenzivni, a ostali su graditelji igre. U sustavu 1𣛫2 bočni igrači su također vezni igrači. U suvr. igri katkad su braniči i napadači također vezni igrači. U prija歯jem sustavu igre vezni igrač s ofenzivnim zadaćama bila je → spojka, a vezni igrač s defenzivnim zadaćama → pomagač.

Vođa navale,
sinonim za → centarfora u sustavima WW, WM i 1𣯕3. To je bio igrač koji je zabijao najvi歟 pogodaka i ugl. djelovao samo u fazi napada. Često su to bili i kapetani u momčadima. Danas se obično najizbočenijega igrača u napadu naziva vođom navale.

Vođenje lopte,
tehničko-taktički element igre. Kod vođenja lopta se lagano udara odn. gura. S obzirom na dio stopala kojim se izvodi, dijeli se na vođenje sredinom hrpta stopala, unutarnjim ili vanjskim dijelom hrpta stopala te donjim dijelom stopala ili đonom (tzv. rolanje). S obzirom na pravac kretanja, v. l. mo瀍 biti: pravocrtno, cik-cak, kru瀗o. Da bi vođenje bilo korisno, ono uz dobru tehn. izvedbu mora biti usklađeno s pregledom igre igrača koji vodi loptu. U pro歭osti se vi歟 primjenjivalo nego danas. U suvr. nogometu nastoji se 歵o prije doći do protivničkih vrata, a to se bolje posti瀍 dodavanjem nego vođenjem lopte. V. l. ima svoju opravdanu vrijednost u određenim situacijama u igri.

Vrata, također gol,
cilj napada u nogometu i većini ekipnih 歱ort. igara. To su dva uspravna stupa, ili vratnice, postavljena na jednakoj udaljenosti od kraja uzdu瀗ih crta igrali歵a koje su s gornje strane spojene vodoravnom prečkom. Razmak između stupova treba biti 7,32 m (8 jarda), a udaljenost od donjeg brida prečke do tla iznosi 2,44 m (8 stopa). Vratnice i prečka iste su 歩rine i debljine, tj. najvi歟 12 cm (5 inča) i moraju biti bijele boje. Poprečne crte igrali歵a trebaju biti jednako 歩roke kao stupovi vrata i prečka. Mre瀍 se mogu pričvrstiti za vrata. V. moraju iz sigurnosnih razloga biti dobro učvrćena za tlo. Postoje i prenosiva vrata, a koriste se za trening.

Vratar ili golman,
igrač koji čuva vlastita vrata. Hvata ili odbija loptu upućenu na vrata od igrača momčadi u napadu. Dopu歵eno mu je igranje rukom unutar kaznenoga prostora. Momčad mora prije početka utakmice prijaviti koji će igrač igrati na mjestu vratara, a taj igrač nosi dres različit od ostalih igrača u polju. Dopu歵eno mu je no歟nje za歵itne opreme (rukavice, kapa, donji dio trenirke). Kretanje vratara s loptom u rukama ograničeno je pravilima. Od 2000. godine vratar smije napraviti 4 koraka odn. zadr瀉ti loptu 6 sekunda, a od 1992. neizravnim slobodnim udarcem ka瀗java se vratarovo hvatanje rukom lopte upućene sa strane igrača iste momčadi (tzv. vraćanje lopte vrataru).

Vratnica,
uspravni stup vrata. Svaka vrata imaju dvije vratnice postavljene na jednakoj udaljenosti od koplja kutnih zastavica, koje su s gornje strane spojene vodoravnom prečkom.

Vrjemenska kazna,
zabrana igranja ili obavljanja funkcije u određenom vrjemenskom razdoblju. Mo瀍 se izreći u trajanju od mjesec dana do dvije godine. Izriče se na pune mjesece i godine. V. k. zabrane igranja mo瀍 se zamijeniti zabranom igranja određenoga broja prvenstvenih i kup-utakmica i to tako da polugodi歯joj zabrani igranja odgovara zabrana igranja dvanaest (12) prvenstvenih utakmica. Osoba ka瀗jena v. k. ne mo瀍 obna歛ti nikakvu funkciju u bilo kojem tijelu kluba, udru瀍nja, saveza, na utakmici i dr., niti zastupati klub ili organizaciju u bilo kojoj drugoj funkciji za sve vrijeme trajanja kazne. Kazna zabrane obna歛nja funkcije obuhvaća i zabranu igranja.

Zadr瀉vanje igre,
namjerno usporavanje ili izbjegavanje igre kojom se slu瀒 momčad u 瀍lji čuvanja povoljnoga rezultata. Očituje se u sporom izvođenju sudačkih odluka, međusobnom dodavanju lopte bez namjere kretanja u napad, namjernom slanju lopte izvan igrali歵a i sl.

Zamjena igrača,
pravilima igre i propozicijama natjecanja dopu歵ena izmjena igrača u polju ili vratara zamjenskim igračem. Kod zamjene igrača treba se pridr瀉vati sljedećega: sudac mora unaprijed biti izvije歵en o predlo瀍noj zamjeni; zamjenski igrač ne mo瀍 ući na igrali歵e prije nego 歵o ga napusti igrač kojega zamjenjuje i to tek nakon 歵o mu sudac dade znak; zamjenski igrač mo瀍 ući na igrali歵e samo kod sredi歯je crte i to u prijekidu igre; izmjena je obavljena kada zamjenski igrač uđe na igrali歵e, od toga trenutka on postaje igrač, a zamijenjeni prestaje biti igračem i ne mo瀍 vi歟 sudjelovati u utakmici; od 1994. godine tijekom igre mo瀍 se zamijeniti vratara i dva igrača, a od 1995. godine svaka momčad mo瀍 za trajanja utakmice izvr歩ti tri zamjene igrača (propozicijama natjecanja mo瀍 se predvidjeti u ni瀒m stupnjevima natjecanja i u mlađim dobnim kategorijama vi歟 zamjena igrača).

Zonska obrana,
vrsta kolektivne obrane u kojoj svaki igrač dr瀒 pod kontrolom određeni prostor. Kada se lopta nalazi na bočnoj poziciji igrali歵a, najbli瀒 igrač napada igrača s loptom a ostali igrači pomiču se u zoni i zatvaraju prostor iza njegovih leđa. Najtipičnija zona igra se u sustavu 1𣯖2, a vrlo učinkovito primjenjuju je tal. momčadi. Poseban oblik zonske igre predstavlja zonski presing s vrlo agresivnom obranom.

巃lba,
pravni lijek na odluke disciplinskoga tijela. Protiv odluke o prekr歛ju u prvom stupnju (disciplinsko tijelo) mo瀍 se podnijeti 瀉lba tijelu drugoga stupnja (komisija ili povjerenstvo za propise i 瀉lbe). 巃lba se podnosi u roku od osam dana nakon primitka odluke. Predaje se u pisanu obliku disciplinskom tijelu prvoga stupnja, koje u određenom roku čitav predmet dostavlja na rje歛vanje disciplinskom tijelu drugoga stupnja. U 瀉lbenom postupku tijelo prvoga stupnja mora utvrditi je li 瀉lba formalno uredna, je li pravodobno izjavljena od ovla歵ene osobe i dopu歵ena. 巃lbu mogu podnijeti: ka瀗jeni, podnositelj izvje歵aja ili prijave, klub čiji je član ka瀗jen, i organizacija udruga čiji je član ka瀗jen. 巃lba na odluku o kazni ne zadr瀉va provođenje zabrane igranja, odn. obavljanja du瀗osti u nogometnoj organizaciji.

巇rijeb,
postupak određivanja startnih brojeva za natjecanje, prava na izbor strane ili početnoga udarca. Uobičajeni postupak obavlja se izvlačenjem iz prikladne posude brojeva ili papirića s imenima sudionika natjecanja kod određivanja parova u kup-natjecanju, nekom turniru i sl., odn. bacanjem novčića kod biranja strana. Postoji i dirigirani . kao metoda odabira momčadi nositelja skupina na velikim natjecanjima (OI, SP, EP i sl.). Do 1969. godine 瀌rijebom (bacanjem novčića) odlučivalo se i o pobjedniku u eur. kupovima nakon identičnoga rezultata u dvije utakmice. 巇rijeb je zamijenjen izvođenjem jedanaesteraca.

WM-sustav,
raspored igrača na terenu u formaciji 1𣛨𣇽. Uz vratara djelovale su linija bekova, linija halfova, linija spojki i linija napadača. Tipični predstavnici tog sustava bili su Englezi, a tvorac sustava bio je Herbert Chapman, menad瀍r londonskoga Arsenala. Brojevi i nazivi igrača u WM-sustavu bili su: 1 vratar, 2 desni bek, 3 lijevi bek, 4 desni half, 5 centarhalf, 6 lijevi half, 7 desno krilo, 8 desna spojka, 9 centarfor, 10 lijeva spojka i 11 lijevo krilo. Ovaj sustav bio je vrlo jednostavan za obranu. Temeljio se na igri čovjek na čovjeka. Igrači su bili ravnomjerno raspoređeni po terenu i ravnomjerno opterećeni. Gl. organizatori igre bili su halfovi i spojke raspoređeni u četverokutu. Slabost sustava bilo je striktno pokrivanje igrača. Taj sustav do瀒vljava svoj vrhunac 1950-ih godina.

NOGOMET

 

Nogomet

football, soccer, ball-coise, balompie, calcio, foci, fodbold, fotbal, fotball, fotboll, fotbolti, fotboltur, fudbal, fudbalski, fusbal, fussball, futbal, futball, futbol, futbola, futbolas, futboll, futbolni, futebol, fuzbal, Футбол, jalgpall, jalkapallo, labdarugas, nogometni, pel-droed, piłka nożna, ποδοσφαίρο, voetbal...

Nogometne lopte

Nogomet je ekipni 歱ort s loptom. Cilj je postići pogodak (ili gol, od eng. goal), odnosno ubaciti loptu u protivnička vrata (ili gol). Svaka momčad ima jednog vratara (ili golmana) i deset igrača. Postoje razne postavke igrača na terenu, a nazivaju se formacije. Jedna od najpopularnijih formacija je 4-4-2 歵o znači četiri igrača igraju u obrani, četiri na sredini i dva u napadu. Ofenzivnija varijanta formacije je 4-3-3, a defenzivnija 4-5-1. Nogomet je danas najpopularniji 歱ort na svijetu i igra se na svim kontinentima.


POVIJEST NOGOMETA

 

Najraniji podatci o ovome 歱ortu zabilje瀍ni su oko 2.500-te godine p.n.e. u Kini, gdje je postojala igra Tsu Chu (u prijevodu, Tsu - udariti loptu nogom i Chu - napunjena ko瀗a lopta). Igra je bila s izvjesnim sličnostima dana歯jem nogometu a to je bilo u vrijeme kineskoga cara Huang Ti. Cilj je bio udariti loptu nogom kroz rupu u maloj mre瀒 koja je bila učvrćena na uspravnim bambusovim 歵apovima. Otvor je bio promjera 30-40 cm, na visini od 9 m iznad povr歩ne zemlje.

Drevni Grci i Rimljani takodjer igrali su jednu inačicu ove igre.

Oko 206. godine p.n.e. igrala se jedna vrsta prija歯je igre Tsu Chu kao trening vojnika Dinastije Ts'in a ista se igra igrala i poslije za vrijeme Dinastije Han (206. g. p.n.e. 220. g. n.e.). Ratni priručnik iz toga doba opisuje vje瀊e u kojima se koristi ko瀗a lopta ispunjena perjem i kosom. Igrači su morali spriječiti protivnike u postizanju 憄ogotka. U tu svrhu svi su dijelovi tijela, osim ruku, mogli biti uporabljeni. Slična igra bila je i kemari, igra koja se igrala u VII stoljeću u Japanu i gdje nekoliko ljudi stoji u krugu udarajući loptu jedan prema drugome a nedozvoljavajući joj pasti na tlo.

Moderni nogomet nastao je i 歩rio se u Engleskoj, a prva lopta je po nekim podatcima bila glava zarobljenoga danskoga brigadira. Kralj Edward III zabranio je ovu igru 1365. godine zbog njezinoga očiglednoga nasilničkoga karaktera, ali i zbog toga 歵o je vojnicima oduzimala vrijeme od vje瀊anja strjelja歵va. Ipak, igra je bila isuvi歟 popularna i nastavila se 歩riti. Prve organizirane utakmice bile su mno歵vene konfrontacije izmedju momčadi sastavljenih od stanovnika dva ili tri grada, a vrata bila su postavljena na i do 50 kilometara razmaka jedna od drugih. Oko 1801. godine nogometna pravila usavr歟na su, momčadi su morale imati isti broj igrača a igrali歵e nije smjelo biti du瀍 od 100 jarda (70,9 metara). Broj igrača u momčadi varirao je od 15 do 20, ovisno od mjesta igranja. Sada歯je pravilo o 11 igrača formalno je doneseno 1870. godine. Igralo se obično s 9 ofenzivnih i dva obrambena igrača. Vratar je uvr歵en u 1880-im godinama, kao jedini igrač koji smije igrati rukama.

Nogometni klubovi

Prvi nogometni klub, Sheffield FC, utemeljen je 24. listopada 1857. godine u Sheffieldu, u Engleskoj. Nakon toga nastajali su i drugi klubovi diljem Engleske. Ovi dogadjaji pripremili su teren za osnivanje nogometnoga saveza te je 26. listopada 1863. godine u povijesti zabilje瀍n kao dan kada su se u Londonu sastali predstavnici 11 najvećih klubova i utemeljili prvi nogometni savez, Football Association (Nogometni savez). Svi klubovi koji su igrali po njihovim pravilima nazivani su klubovi asocijacije ili u kraćem izvornom obliku "assoc.". Zbog toga se i dan danas u nekim zemljama nogomet naziva po malo izobličenoj varijanti toga naziva, "soccer".

Munich, Straubing, Gent, Hearts, Partick

Nogomet se u narednim godinama 歩rio izvan Engleske. Prva medjunarodna utakmica izmedju dvije nacionalne reprezentacije, Engleske i 妅otske, odigrana je 1872. godine. 1902. godine u Beču odigrana je prva medjunarodna utakmica izvan Ujedinjenoga Kraljevstva, a tu utakmicu igrali su Austrija i Madjarska. Formiraju se mnogi klubovi, nacionalni savezi, a 1904. godine osnovana je i svjetska nogometna federacija FIFA (F閐閞ation Internationale de Football Association).

Rosario, Vasco, Atletico, Deportivo, SF Glens,

Osnivanje svjetske nogometne federacije omogućilo je odr瀉vanje medjunarodnih natjecanja koje su bile prijateljskoga karaktera. Prvo natjecanje prvenstvenoga karaktera, Svjetsko prvenstvo u nogometu, odr瀉no je 1930. godine u Urugvaju. Domaćin, reprezentacija Urugvaja pobijedila je u zavr歯ici reprezentaciju Argentine s 4:2, a na prvome Svjetskome prvenstvu u nogometu sudjelovalo je 13 zemalja.


NOGOMETNA PRAVILA (ukratko)

 

Veličina igrali歵a
Nogometni teren

Nogomet se igra na (u pravilu travnatom a mo瀍 biti i od umjetne trave) igrali歵u (ili terenu) du瀒ne najmanje 90 metara (100 jarda) a najveće 120 metara (130 jarda) i 歩rine najmanje 45 metara (50 jarda) i najveće 90 metara (100 jarda). Igrali歵e je obilje瀍no crtama koje ne smiju biti 歩re od 12 cm (5 inča) i podijeljeno je, na dvije polovice, sredi歯jom crtom. Sredina igrali歵a obilje瀍na je točkom i krugom čiji polumjer je 9,15 metara (10 jarda).

Veličina vrata (golova)

Safe Soccer Goals Equipment

Svako igrali歵e mora imati dvoja vrata. Vrata su dva uspravna stupa (ili vratnice) postavljena na jednakoj udaljenosti od kraja uzdu瀗ih crta igrali歵a koje su s gornje strane spojene vodoravnom prečkom. Razmak izmedju vratnica traba biti 7,32 m (8 jarda), prečka mora biti na visini od 2,44 m (8 stopa). Kazneni prostor je dio igrali歵a ispred vrata, obilje瀍n crtama udaljenim 16,5 m od vrata. Jedanaesterac (ili penal) izvodi se s obilje瀍ne točke udaljene 11 metara od sredine crte vrata. Oko ove točke, ali samo izvan kaznenoga prostora, crta se krug polumjera 9,15 metara.

Broj igrača

Francuska-Hrvatska 2:1, svj. prv. 1998., 1/2

Svaka od momčadi smije, istodobno, imati najvi歟 11 igrača na igrali歵u.

Pričuvni igrači i izmjene tijekom utakmice

Na slu瀊enim utakmicama koje organiziraju FIFA ili UEFA, broj pričuvnih igrača ne smije biti veći od pet. Jedna momčad smije tijekom utakmice zamijeniti maksimalno tri igrača. Na medjunarodnim utakmicama minimalan broj igrača, uvjetovan povrjedama i isključenjima, je osam, a u domaćim natjecanjima sedam.

Trajanje utakmice


Jedna utakmica traje 90 minuta, podijeljena u dva dijela po 45 minuta. Odmor izmedju dvaju dijelova utakmice traje 15 minuta. Svaka utakmica ima glavnoga sudca i dva pomoćna, koji se takodjer nazivaju i linijski sudci (slu瀊ene FIFA i UEFA utakmice).

Pogodak (ili gol)


Kada lopta, cijelim svojim obujmom, prijeđe cijelu poprečnu crtu između stupova vrata i ispod prečke (pod uvjetom da prethodno momčad koja posti瀍 pogodak nije povrijedila pravila igre), postignut je pogodak (ili gol).


SVJETSKO PRVENSTVO U NOGOMETU

 

Lucas replicas

Svjetsko prvenstvo u nogometu (FIFA World Cup), natjecanje je koje se odr瀉va svake četvrte godine. Prema va瀍ćem sustavu natjecanja, na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji sudjelovale su 32 nacionalne momčadi:

Mjesta po konfederacijama:
Ju瀗a Amerika (CONMEBOL) (4.5),
Europa (UEFA) (13 + organizator),
Afrika (CAF) (5),
Sjeverna/Centralna Amerika s Karibima (CONCACAF) (3.5)
Azija (AFC) (4.5),
i Oceanija (OFC) (0.5).

Kroz kvalifikacije u Konfederacijama dobiva se 29 sudionika. Konačan broj sudionika dobiva se kroz doigravanje (play-off), Ju瀗a Amerika protiv Azije te Sjeverna/Centralna Amerika s Karibima protiv Oceanije. Organizator prvenstva ne igra kvalifikacije.

Svjetsko prvenstvo u nogometu

Prvo Svjetsko prvenstvo u nogometu odr瀉no je 1930. godine u Urugvaju, a prvakom bila je je momčad domaćina, pobijediv歩 u zavr歯ici momčad Argentine s 4:2. Francuz Jules Rimet najzaslu瀗iji je za pokretanje Svjetskoga prvenstva u nogometu. Po njemu je 1950. godine nazvana i titula koja se tada dodjeljivala pobjedniku, Jules Rimet Cup. Zlatni pokal te瀒ne 1,8 kilograma, izradjen u čistom zlatu. Godine 1970. Brazil je kao trostruki osvajač dobio taj pokal u trajno vlasni歵vo, no pokal je ukraden 1983. godine i do dan-danas nije pronadjen. Godine 1971. predstavljen je novi pokal, nazvan FIFA World Cup. Napravljen od 18 karatnoga zlata, ovaj pokal visine 36 cm i te瀒ne od 5 kg, djelo talijanskoga dizajnera Silvia Gazzaninija, procijenjen je na vi歟 od 10 milijuna dolara. Pobjednik svakoga Svjetskoga prvenstva u nogometu dobiva u trajno vlasni歵vo identičnu, pozlaćenu, repliku, čija izrada stoji oko 50.000 američkih dolara.


History of Football - The Beautiful Game by jamesyireland

Pobjednici dosada歯jih Svjetskih prvenstava u nogometu:

1930. - Urugvaj
1934. - Italija
1938. - Italija
1950. - Urugvaj
1954. - Njemačka
1958. - Brazil
1962. - Brazil
1966. - Engleska
1970. - Brazil
1974. - Njemačka
1978. - Argentina
1982. - Italija
1986. - Argentina
1990. - Njemačka
1994. - Brazil
1998. - Francuska
2002. - Brazil
2006. - Italija
2010. - 妏anjolska
2014. - Njemačka
2018. - Francuska

Broj naslova:

5 Brazil
4 Italija
4 Njemačka
2 Argentina
2 Francuska
2 Urugvaj
1 Engleska
1 妏anjolska

Zavr歯ice:


1930. Urugvaj 4:2 Argentina
1934. Italija 2:1 Čehoslovačka (nakon produ瀍taka; nakon 90' bilo je 1:1)
1938. Italija 4:2 Mađarska
1950. Urugvaj 2:1 Brazil
1954. Njemačka 3:2 Mađarska
1958. Brazil 5:2 妚edska
1962. Brazil 3:1 Čehoslovačka
1966. Engleska 4:2 Njemačka (nakon produ瀍taka; nakon 90' bilo je 2:2)
1970. Brazil 4:1 Italija
1974. Njemačka 2:1 Nizozemska
1978. Argentina 3:1 Nizozemska (nakon produ瀍taka; nakon 90' bilo je 1:1)
1982. Italija 3:1 Njemačka
1986. Argentina 3:2 Njemačka
1990. Njemačka 1:0 Argentina
1994. Brazil 0:0 Italija (3:2 11m, nakon produ瀍taka; nakon 90' bilo je 0:0)
1998. Francuska 3:0 Brazil
2002. Brazil 2:0 Njemačka
2006. Italija 1:1 Francuska (5:3 11m; nakon produ瀍taka; nakon 90' bilo je 1:1)
2010. 妏anjolska 1:0 Nizozemska (nakon produ瀍taka; nakon 90' bilo je 0:0)
2014. Njemačka 1:0 Argentina (nakon produ瀍taka; nakon 90' bilo je 0:0)
2018. Francuska 4:2 Hrvatska


Watch Netherlands v Spain in Sports | View More Free Videos Online at Veoh.com

 
Izvori i daljnje informacije:
FIFA.com; UEFA.com; HNS-CFF.hr; Enciklopedija Jugoslavenskog Nogometa, Zagreb, Spektar, 1974.; Zlatna Knjiga Nogometa, Zagreb, Prosvjeta, 1982.; Hrvatski Nogometni Savez 1912-1992, Zagreb, HNS, 1992.; The Guinness Book of World Soccer, London, Guinness Publishing Ltd., 1995.; Nogometni Leksikon, Zagreb, LZMK, 2004.

Napomena:
Materijali s ovih neslu瀊enih stranica mogu se slobodno uzimati uz uvjet stavljanja poveznice na originalnu stranicu odakle je preuzet članak. Content of this unofficial website can be freely taken with condition of providing link to the original page from where the article is taken.